08.09.2022
News

The Environment and Its Defenders in Danger

Photo: Inez Kaukoranta

In the speech programme produced by the KIOS Foundation, Siemenpuu Foundation and Elokapina for the World Village Festival, Kenyan environmental activist and founder of the CJGEA organisation Phyllis Omido and Finnish activist Iiris Laisi, who is active in the Elokapina (Extinction Rebellion Finland) movement, discuss why they are activists and the dangers one faces being an activist.

Kenya is dangerous for many environmental activists, there even have been attempts to kill Omido. Iiris Laisi, states that the situation in Finland is not as bad, but she is worried about the extreme right, for example. The programme also features a speech by Indonesian environmental activist Nurain Lapolo.

Watch the recording, the conversation is in English with subtitles.

Related news (4)

27.01.2023
News
Kenya

KIOS etsii talous- ja hallintotyöntekijää

Haemme työntekijää KIOSille vastaamaan EU-rahoitteisen Keniaan suuntautuvan hankkeen taloudesta ja hallinnosta. Tehtävä on täysipäiväinen ja määräaikainen ja päättyy hankkeen päättyessä 31.12.2026. 

26.01.2023
News

KIOS mukana Oikeudenmukainen siirtymä nyt -kampanjassa

Kampanja vaatii oikeudenmukaista siirtymää eli sitä, että ympäristön kannalta kestävämpiin ratkaisuihin siirrytään ottaen huomioon esimerkiksi heikommassa asemassa olevat. Kampanjaa koordinoi yritysvastuujärjestö Finnwatch, ja siinä on mukana yli 70 suomalaista organisaatiota.

20.01.2023
News
Kenya
Uganda
Rwanda

Statement: The KIOS Foundation stands with LGBTIQ+ activists

The KIOS Foundation stands in solidarity with lesbian, gay, bisexual, trans, intersex and queer (LGBTIQ+) persons across the globe. We are proud to fund activists fighting for LGBTIQ+ rights in East Africa and South Asia.

30.01.2023
News
Kenya
Uganda
Rwanda
Sri Lanka

KIOS tuomitsee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vainon

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS haluaa ilmaista tukensa maailman sateenkaariyhteisöille. KIOS rahoittaa sateenkaarioikeuksien parissa työskenteleviä järjestöjä Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa.