31.01.2008
Uutiset
Nepal

HimRights ja PPCC puolustava oikeutta koulutukseen aseellisen konfliktin aikana

Maolaississien ja Nepalin armeijan aseellisessa konfliktissa 1996—2006 loukattiin laajasti lasten oikeuksia, ja erityisesti oikeutta koulutukseen. Kouluja käytettiin tukikohtina, tuhottiin tai suljettiin pitkiksi ajoiksi ja oppilaita värvättiin sissien joukkoihin. PPCC ja sen jäsenjärjestö HimRights tutkivat ja saattavat oikeuden käsiteltäväksi lasten oikeuksiin kohdistuneita loukkauksia. Konfliktissa aikaansaadusta rauhansopimuksesta huolimatta työtä on vielä paljon jäljellä.

Nepalissa seinätkin puhuvat siitä, millaisia oikeudenloukkauksia maan lapset ovat joutuneet kokemaan. Sodan repimässä maassa edes koulut eivät ole tarjonneet taukoa jatkuvasta pelosta, sillä niiden seinät on maalattu täyteen väkivaltaisia graffiteja ja taistelunhaluisia iskulauseita. Vuonna 2006 joukko ihmisoikeustoimijoita, opettajia ja oppilaita päätti nujertaa graffitien aiheuttaman pelon maalaamalla poliittisen propagandan päälle uusia, lapsiystävällisiä viestejä. Koulujen seinät alkoivat puhua rauhan kieltä.

Aloitteentekijänä koulujen rauhangraffiti-projektissa toimi Partnership for Protecting Children in Armed Conflict Working Group (PPCC). PPCC on paikallisten ja kansainvälisten kansalaisjärjestöjen vuonna 2005 perustama verkosto, joka edistää lapsen oikeuksien toteutumista Nepalissa.

Photo: KIOS

Photo: KIOS

Vuonna 1996 alkaneessa maolaississien ja Nepalin armeijan välisessä aseellisessa konfliktissa lasten oikeuksia loukattiin laajasti. Oikeus koulutukseen oli taisteluissa aivan erityisellä tavalla tulilinjalla, minkä vuoksi PPCC onkin kohdistanut toimintansa nimenomaan tämän oikeuden toteutumiseen. Sekä maan turvallisuusjoukot että maolaississit käyttivät taisteluiden aikana kouluja tukikohtinaan. Satoja kouluja tuhottiin, opettajia uhkailtiin ja kouluja suljettiin pitkiksi ajoiksi yleislakkojen ja saartojen vuoksi. Lisäksi tuhansia nuoria oppilaita pakkovärvättiin sissien joukkoihin.

”Sotaisat iskulauseet kummittelivat ennen tauotta  lasten mielissä, mutta nyt oppilaat voivat unohtaa  nuo pelottavat asiat.”

Nepalin taistelut olivat vielä täydessä liekissä kun KIOS myönsi PPCC:lle sen jäsenjärjestön HimRightsin kautta 31 800 avustuksen alkuvuonna 2006. KIOSin tuella jatkokoulutettiin verkostossa mukana olevia järjestöjä. Lisäksi järjestöille kehitettiin yhteinen tietokanta, johon kaikki todennetut loukkaukset tallennettiin. Hankkeen aikana PPCC:n toiminta laajeni viiden uuden piirikunnan alueelle ja verkosto rekisteröi 263 oikeuksien loukkausta koskevaa tapausta, jotka koskettivat yhteensä 200 000 lasta.

Verkostoitumalla muiden toimijoiden kanssa HimRights ja muut PPCC:n jäsenjärjestöt pystyivät moninkertaistamaan työnsä vaikuttavuuden. PPCC:n systemaattisesti keräämät tiedot toimitettiin kansainvälisten valvontamekanismien käyttöön ylimmällä valtiollisella ja kansainvälisellä tasolla tapahtuvan vaikuttamistyön välineiksi.

Rauhansopimus sissien ja hallituksen välillä allekirjoitettiin Nepalissa marraskuussa 2006, ja olot ovat sittemmin vakiintuneet. PPCC:llä on silti työtä tehtävänä, sillä lasten oikeuksien loukkauksia raportoidaan edelleen, ja sodan aikana raportoiduista tapauksista monet ovat yhä selvittämättä. Vastaisuudessa PPCC tulee panostamaan enemmän muun muassa oikeustapausten edistämiseen oikeudessa. Kesällä 2007 KIOS myönsi PPCC:lle 63 300 euron tuen kaksivuotiseen hankkeeseen, jonka aikana verkoston työtä kehitetään ja laajennetaan edelleen.

Location

Related news (0)