15.01.2008

JCSER tekee työtä palestiinalaisten ihmisoikeuksien edistämiseksi

Itäjerusalemilainen palestiinalaismies Nasser anoi vuonna 2006 Israelin sisäministeriöltä lupaa jälleenyhdistää hajallaan asuva perheensä. Muutama kuukausi hakemuksen jättämisen jälkeen Nasserin ja hänen länsirantalaisen vaimonsa auto pysäytettiin Itä-Jerusalemissa. Koska länsirannan asukkaat katsotaan Jerusalemissa laittomiksi maahantulijoiksi, Nasser sai rikosrekisterimerkinnän vaimonsa kyyditsemisestä. Useita kuukausia myöhemmin Nasser sai viestin sisäministeriöltä, että hänen perheenyhdistysanomuksensa oli käsitelty: johtuen aiemmasta (yllä mainitusta) rikoksesta, lupaa ei myönnetty.

Itä-Jerusalemissa toimiva Jerusalem Center for Social and Economic Rights (JCSER) sai KIOSilta vuonna 2006 29 000 euron, ja vuosina 2006 ja 2007 42 000 euron suuruisen tuen Itä-Jerusalemissa asuvien palestiinalaisten taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien edistämiseen. Vuonna 1997 perustettu järjestö dokumentoi oikeusloukkauksia, tekee tiedotus- ja vaikuttamistyötä sekä tarjoaa oikeusapua israelilaisissa oikeussaleissa oikeuksiaan puolustaville palestiinalaisille.

Itä-Jerusalemin palestiinalaisväestön taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien toteutuminen on jatkuvasti uhattuna. Näiden oikeuksien toteutuminen on ollut erityisesti koetteilla sen jälkeen, kun Israel alkoi rakentaa piikkilangasta, muureista ja vallihaudoista koostuvaa rakennelmaa erottamaan Israelia ja Palestiinalaisalueita. Kansainvälisen rikostuomioistuimen laittomaksi toteama muuri on sulkenut kymmeniätuhansia Itä-Jerusalemin palestiinalaisia kaupungin uusien rajojen ulkopuolelle niin, etteivät he enää ole oikeutettuja Jerusalemin asukkaille kuuluviin etuihin.

KIOSin tuella JCSER avusti oikeudessa vuonna 2006 neljääkymmentäviittä Jerusalemissa asuvaa palestiinalaista, jolta viranomaiset olivat poistaneet asukasstatuksen ja sen myötä oikeuden terveydenhuoltoon, eläkkeeseen tai lapsilisään. Alueella erittäin laajasti tunnettu ja aktiivisesti julkiseen keskusteluun osallistuva JCSER saa jatkuvasti enemmän oikeusapuanomuksia kuin mihin se pystyy vastaamaan. Siksi järjestö keskittyy erityisesti hoitamaan sellaisia oikeustapauksia, joilla on strateginen merkitys koko Itä-Jerusalemin palestiinalaisväestölle.

Yksi JCSER:lta vuonna 2006 oikeusapua saaneista oli Nasser, jonka kohtelusta järjestö teki virallisen valituksen. JCSER onnistui saamaan oikeuden päätöksen, joka pakotti Israelin sisäministeriön antamaan Nasserin vaimolle Itä-Jerusalemin asukasluvan. Päätöksen seurauksena Israelin sisäministeriön oli velvoitettu avaamaan uudelleen kaikki perheenyhdistämishakemukset jotka oli alun perin evätty samanlaisin perustein kuin Nasserin tapauksessa.

Related news (0)