15.11.2008
Uutiset
Kenia

Odindo Opiata: ”Teemmekö työtä ihmisille vai ihmisten kanssa?”

Odindo Opiata, Hakijamii.

Economic and Social Rights Centre Hakijamii on Kenian harvoja taloudellisia ja sosiaalisia oikeuksia ajavia järjestöjä. Hakijamii työskentelee Nairobin ja Kisumun slummien asukkaiden oikeuksien edistämiseksi mm. kouluttamalla, kampanjoimalla ja tekemällä tiedotustyötä. KIOSin seminaarissa 21.—22.8. puhumassa ollut Hakijamiin toiminnanjohtaja Odindo Opiata kertoi KIOSille työstään.

”Opiskeltuani lakimieheksi toimin ensin oikeusavustajana. Huomasin kuitenkin, että pelkkä oikeusneuvonta ei riittänyt, sillä pystyin auttamaan vain yksittäisiä ihmisiä. On parempi työskennellä syrjityssä asemassa olevien ihmisten kanssa vahvistamalla heidän omaa kykyään vaatia oikeuksiaan.

Niissä kaupunginosissa, joissa toimimme, ei ole mitään palveluita. Teemme työtä asukkaiden perustamien järjestöjen kanssa tutkiaksemme, miten he voivat ajaa omia asioitaan ja miten saada ryhmät toimimaan yhteistyössä, jotta heidän työllään olisi enemmän vaikutusta.

Yritämme myös yhdistää ruohonjuuritason toiminnan makrotason vaikuttamistyöhön. Tavoitteemme on saada yhteisöissä toimivat ryhmät mukaan sinne, missä päätökset tehdään. Ongelmana on usein, että ne, jotka tekevät tätä työtä, eivät itse ole niitä, jotka kärsivät ongelmasta. Teemmekö työtä ihmisille vai ihmisten kanssa?

Ihmisten ja heidän taistelunsa tulisi olla työmme keskipisteenä. Se tarkoittaa, että ihmisoikeudet pitää sopeuttaa paikalliseen toimintaympäristöön. On helppoa yhdistää kansainväliset ihmisoikeusinstrumentit paikallisten ihmisten vaatimuksiin ja päivittäiseen taisteluun. Kansainväliset ja alueelliset ihmisoikeussopimukset ovat vain yksi väline lisää, jolla he voivat oikeuttaa vaatimuksensa. Niiden avulla voimme painostaa viranomaisia. Tärkeintä on muistaa, että kun puhumme ihmisoikeuksista, puhumme ihmisten elämästä ja toimeentulosta.”

KIOS on tukenut Hakijamiin ohjelmaa, jossa vahvistetaan ruohonjuuritason järjestöjen työtä taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien edistämiseksi slummeissa.

Location


Kumppanijärjestöt

  • Hakijamii (Economic and Social Rights Centre)