07.11.2008
Uutiset
Uganda

Peace T. Kyamureku: ”Miten 13-vuotias voi olla äiti, kun hän itsekin on vielä lapsi?”

Peace T. Kyamureku, NAWOU.

National Association of Women Organisations in Uganda (NAWOU) on Ugandan suurimpia naisjärjestöjä, jolla on ollut merkittävä rooli mm. Ugandan perustuslain laatimisessa. Ugandan perustuslaissa huomioidaan sukupuolten tasa-arvo ainutlaatuisen hyvin. KIOS tapasi NAWOUn pääsihteerin ja yhden Ugandan tunnetuimmista ihmisoikeuspuolustajista, Peace T. Kyamurekun.

”Ugandassa on paljon naisiin kohdistuvaa syrjintää ja perheväkivaltaa. Tavoitteenamme on ratkaista nämä ongelmat lisäämällä ihmisten tietoisuutta oikeuksistaan. Aikaisemmin esimerkiksi lasten seksuaalista hyväksikäyttöä pidettiin normaalina. Meidän piti vakuuttaa ihmiset siitä, että on väärin naittaa 13-vuotias tyttö. Ugandassa tytön naimisiinmeno tarkoittaa, että hän alkaa saada lapsia. Miten 13-vuotias voi olla äiti, kun hän itsekin on vielä lapsi?

Jos puhun ihmisille oikeuksista, he ihmettelevät yleensä mistä kummasta minä puhun. Mutta kun yhdistämme oikeudet kehitykseen, myös miehet ja johtajat alkavat katsoa näitä asioita uudella tavalla. Väkivalta nimittäin lisää köyhyyttä. Sen johdosta menetämme sekä aikaa että rahaa, esimerkiksi jos nainen ei pahoinpitelyn seurauksena pysty tekemään töitä.

Suurin haaste työssäni on ihmisten asenteet. Joskus ihmisoikeusloukkausten uhrit eivät halua puhua loukkauksista tai viedä asiaa eteenpäin. Se tuntuu erittäin turhauttavalta.

Ihmisoikeuspuolustajana joudun usein kohtaamaan nimittelyä tai vähättelyä. Niin kauan kun emme ole liian radikaaleja, meitä ei kuitenkaan uhkailla.

Ihmisoikeuksien juurruttaminen vaatii aikaa. Nyt ihmiset ovat kuitenkin valmiita kuuntelemaan ja alkavat itse tulla pyytämään tietoja oikeuksistaan. Se kannustaa. Nyt on aika siirtyä ihmisoikeustietoisuuden levittämisestä itse toteuttamiseen ja siihen, miten toimia, kun oikeuksiasi on loukattu.”

KIOS on tukenut NAWOun järjestämää ihmisoikeuskoulutusta maaseudun naisjohtajille. Hanke parantaa ruohonjuuritason naisvaikuttajien johtajuustaitoja ja ihmisoikeustietämystä sekä aktivoi heidät ihmisoikeustyöhön.

Location


Kumppanijärjestöt

  • National Association of Women Organisations in Uganda