01.11.2008

Vaalitarkkailija edistää poliittista kulttuuria, jossa naisetkin äänestävät eikä ääniä osteta

Asian Network for Free Elections (ANFREL) on aasialainen ihmisoikeusjärjestöjen verkosto, joka edistää Aasian demokratisoitumista mm. tekemällä vaalitarkkailua, kampanjoimalla ja tekemällä tutkimusta. KIOS tapasi ANFRELissa yli 10 vuotta työskennelleen Somsri Hananuntasukn, joka kertoi KIOSille työstään.

”Haluamme edistää uutta poliittista kulttuuria, jossa naiset äänestävät ja asettuvat ehdolle, ja jossa ääniä ei osteta. Äänioikeus kuuluu kaikille, myös naisille, vammaisille, vanhuksille, pakolaisille ja vangeille.

Ennen vaalitarkkailutehtävää vaalitarkkailija tutustuu huolellisesti etukäteen kohdemaan tilanteeseen. Pitää tuntea eri osapuolet ja tietää, kuka kukin on. Paikan päällä tutustumme paikallisiin yhteistyökumppaneihin, jotka auttavat meitä käytännön työssä.

Ennen vaaleja seuraamme vaalikampanjaa. Tapaamme median ja poliisin edustajia, ja tutkimme vaalikampanjan aikana tapahtuvia kuolemantapauksia ja onnettomuuksia – voisivatko ne liittyä vaaleihin? Vaalitarkkailijoina emme voi puuttua asioihin, voimme vain tarkkailla ja esittää kysymyksiä. Meidän pitää olla puolueettomia, puhua kaikkien osapuolten kanssa ja tarkistaa tiedot useasta eri lähteestä.

Vaalitarkkailijan työ on vaarallista. Nepalissa tarkkailijaamme uhkailtiin, Afganistanissa itsemurhapommittaja laukaisi pommin­sa lähellä toimistoamme. Jos maahan ei päästetä vaalitarkkailijoita, saatan lähteä turistina sinne. Pyöräi­len paikasta toiseen ja tarkkailen äänestyshuoneistoja ulkoapäin.

Meitä ihmisoikeuksien puolustajia ei ole tarpeeksi ja siksi on tärkeää, että uhrit itse alkavat puolustaa oikeuksiaan ja saavat äänensä kuuluviin. Tulevaisuudessa paikallisten ihmisten itsensä pitäisi toimia omien vaaliensa tarkkailijoina niin, että meitä ei tarvittaisi.”

KIOS rahoitti ANFRELin vaalitarkkailun Acehin ensimmäisissä paikallisvaaleissa 2006. Acehin rauhansopimus allekirjoitettiin Helsingissä elokuussa 2005.