15.01.2010

Taistelu slummien asukkaiden taloudellisista ja sosiaalisista oikeuksista Keniassa

Kenian taloudellisesta kasvusta huolimatta taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien toteutuminen Kenian slummialueilla on edelleen heikkoa. Hallituksen ja paikallisviranomaisten toimet ongelmien ratkaisemiseksi ovat olleet riittämättömiä. KIOSin hankekumppani Hakijamii Economic and Social Rights Centre pyrkii työllään edistämään taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien toteutumista sekä tukemaan yhteisöperustaisten järjestöjen toimintaa.

Vaikka Kenian talous on kasvanut, köyhimpien kansanosien elintaso ei ole kohonnut. Elintaso on heikko etenkin slummeissa, joissa puhtaan veden saatavuus on rajoitettua, ja sanitaation, jätehuollon sekä terveydenhuollon järjestäminen on haasteellista. Lisäksi asuntotilanne on heikko ja maanomistuskysymykset sekä yhteisön osallistuminen paikallistasoon aiheuttavat haasteita. Kenian hallitus ja paikallisviranomaiset eivät ole tehneet riittäväksi ratkaistakseen ongelmia.

Photo: KIOS

Photo: KIOS

Slummien asukkaiden omat järjestöt ovat vähitellen nousemassa vaatimaan omia taloudellisia ja sosiaalisia oikeuksiaan. Hakijamii Economic and Social Rights Centre tukee näitä pieniä yhteisöperustaisia järjestöjä. Hakijamii on ainoa kenialainen kansalaisjärjestö, joka keskittyy nimenomaisesti taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien ajamiseen. Taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien toteutumattomuus on yksi slummien asukkaiden yleisimmistä haasteista.

Toimintansa alkuvaiheessa vuonna 2005 Hakijamii sai KIOSin tukea 45 900 € ruohonjuuritason järjestöjen voimistamiseen ja Hakijamiin oman toiminnan vahvistamiseen. KIOSin tukeman hankkeen tavoitteena oli lisätä köyhien yhteisöjen tietämystä taloudellisista ja sosiaalisista oikeuksista sekä vahvistaa näiden kapasiteettia vaatia oikeuksiensa toteutumista.

”Hallituksen todellisen sitoutuneisuuden ihmisoikeuksiin määrittää lopulta valtion budjetti”

Hankkeen aikana Hakijamii teki koulutusmateriaalia ja koulutti lähes 500 ruohonjuuritason järjestötoimijaa ihmisoikeuksista Nairobissa ja Kisumussa. Koulutuksissa keskityttiin erityisesti vesi- ja maaoikeuksiin sekä yhteisökampanjoinnin periaatteisiin. Koulutusten aikana pienet järjestöt verkostoituivat keskenään. Nairobissa ja Kisumussa pienet järjestöt perustivat kaksi kattojärjestöä voimiensa yhdistämiseksi: Nairobissa perustettiin Nairobi People’s Settlement Network ja Kisumussa Kisumu Social Rights Association. Hakijamii on jatkanut järjestöjen ja toimintaryhmien tukemista, ja toisaalta järjestöt ovat osallistuneet Hakijamiin kampanjoihin. Samalla Hakijamiin oma kapasiteetti on kasvanut järjestön uudistaessa toimintamuotojaan ja sen löydettyä uusia rahoittajia tärkeälle työlleen.

Photo: KIOS

Photo: KIOS

Hanke onnistui hyvin ja KIOS myönsi Hakijamiille 75 900 euron jatkotuen kaksivuotiseen hankkeeseen vuonna 2007. Uuden hankkeen tavoitteena on ollut seurata, kuinka valtio on täyttänyt velvollisuutensa TSS-sopimuksen toimeenpanon suhteen sekä lisätä peruspalvelujen oikeusperustaisuutta. Lisäksi hankkeessa on pyritty mobilisoimaan ja tukemaan ruohonjuuritason vaikuttamistyötä, kasvattamaan ruohonjuuritason järjestöjen kapasiteettia ja vahvistamaan aiemmin syntyneiden ruohonjuuritason verkostojen demokraattista hallintoa.

”Me emme luovuta emmekä väsy, vaan vaadimme jatkossakin oikeuksia, jotka meillä kansalaisilla tulisi olla”

Location


Kumppanijärjestöt

  • Hakijamii (Economic and Social Rights Centre)

Related news (0)