01.04.2010
Uutiset
Nepal

Kohti tasa-arvoisempaa Nepalia WORECin avulla

Naisia ja naisihmisoikeuspuolustajia syrjitään Nepalissa laajasti, jopa miespuolisten ihmisoikeuspuolustajien toimesta. KIOSin hankekumppani WOREC on vuodesta 2006 lähtien työskennellyt KIOSin tuella naisihmisoikeuspuolustajien aseman parantamiseksi ja yleisesti naisten oikeuksien edistämiseksi Nepalissa. KIOS on vuonna 2010 myöntänyt neljännen jatkorahoituksen merkittävän työn toteuttamiseksi.

Nepalin kymmenvuotinen konflikti päättyi vuonna 2006. Poliittisesti Nepal on kuitenkin edelleen epävakaa ja demokraattisen kehityksen vaikutukset ovat rajoittuneet lähinnä maan pääkaupunkiin Kathmanduun. Vuonna 2008 maalle valittiin perustuslakia säätävä kokous, mikä on parantanut huomattavasti naisten ja muiden syrjittyjen ryhmien osallistumismahdollisuuksia rauhanrakentamisprosessiin. Perustuslakia säätävän kokouksen työ oli määrä saattaa päätökseen toukokuussa 2010, jolloin perustuslaki oli tarkoitus hyväksyä. Tavoitetta ei kuitenkaan saavutettu ja tällä hetkellä Nepal kärsii merkittävästä poliittisesta kriisistä.

Joudumme kaikki kolminkertaisen syrjinnän ja leimaamisen kohteeksi sen vuoksi keitä olemme ja mitä teemme

Photo: KIOS

Photo: KIOS

Kuten nepalilaisnaiset yleisesti, myös naisihmisoikeuspuolustajat joutuvat syrjinnän kohteiksi. Syrjintään syyllistyvät jopa heidän kollegansa ihmisoikeusliikkeestä. Women Rehabilitation Center WOREC aloitti vuonna 2006 kampanjan naisihmisoikeuspuolustajien suojelemiseksi. WOREC oli tuolloin ensimmäinen nepalilaisjärjestö, joka nosti kysymyksen julkisuuteen. Vuonna 1991 perustetun WORECin työn keskiössä on ihmiskaupan ehkäiseminen, naisten ja lasten oikeuksien edistäminen sekä yhteisökehitystyö. Vaikuttamistyö yhteiskunnan eri tasoilla on myös tärkeä osa WORECin työtä.

Vuonna 2007 KIOS myönsi WORECille 22 100 euron tuen naisihmisoikeuspuolustajien oikeuksien suojelemista koskevaan hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena oli edistää naisihmisoikeuspuolustajien oikeuksien toteutumista sekä tehdä vaikuttamistyötä niiden puolesta niin kansallisella kuin ruohonjuuritasollakin. Hankkeella pyrittiin myös parantamaan naisten osallistumismahdollisuuksia yhteisöjensä päätöksentekoon.

Photo: KIOS

Photo: KIOS

Hankkeen aikana perustettiin naisihmisoikeuspuolustajien verkosto, johon on liittynyt yli 1100 naista. Verkoston jäsenille annettiin koulutusta naisten osallistumisesta rauhanrakentamiseen. Verokostoa koulutettiin lisäksi kansainvälisistä ohjeistuksista ja kansallisista keinoista naisihmisoikeuspuolustajien suojaamiseksi. Viranomaisia ja poliittisten puolueiden edustajia puolestaan koulutettiin ihmisoikeuspuolustajien oikeuksista. Suuremman yleisön tietoisuutta naisihmisoikeuspuolustajiin kohdistuvista riskeistä lisättiin radio-ohjelmien avulla. Lisäksi hankkeen puitteissa naisihmisoikeuspuolustajille kehitettiin tukijärjestelmä yllättäviin kriisitilanteisiin. Hanketta jatkettiin KIOSin 23 900 euron tuella vuonna 2008.

Ruohonjuuritasolla ympäri Nepalia työskentelevät naisihmisoikeuspuolustajat osallistuivat aktiivisesti hankkeen toteuttamiseen ja ovat edelleen sitoutuneita verkoston toiminnan kehittämiseen. Tiedon ja dokumentointitaidon kasvattamisen lisäksi hanke tarjosi naisihmisoikeuspuolustajille mahdollisuuden jakaa tarinansa kohtaamastaan väkivallasta muiden kanssa. Naisihmisoikeuspuolustajat ovat saaneet paljon julkisuutta, minkä lisäksi he ovat saaneet tunnustusta viranomaisilta, kansainvälisiltä toimijoilta ja muilta Nepalin kansalaisyhteiskunnan toimijoilta. Useita naisihmisoikeuspuolustajia valittiin perustuslakia säätävään kokoukseen, minkä johdosta heillä on suora mahdollisuus vaikuttaa naisten oikeuksien huomioimiseen yhteiskunnan rakenteissa ja lainsäädännössä.

Naisihmisoikeuspuolustajat ovat muutoksen alkuun paneva voima

Photo: KIOS

Photo: KIOS

Naisihmisoikeuspuolustajien asema on parantunut. Tilanteen kehittyminen on kuitenkin ollut hidasta, ja naiset joutuvat edelleen häirinnän kohteeksi. Vuoden 2010 alussa KIOS myönsi WORECille 59 100 euron tuen naisihmisoikeuspuolustajien tukemiseksi edelleen. Sen lisäksi että uudella hankkeella pyritään lisäämään naisihmisoikeuspuolustajien kapasiteettia, sen puitteissa pyritään lisäämään yhteistyötä sekä muiden ihmisoikeuspuolustajien että viranomaisten kansaa. WORECin tavoitteena on lisätä naisihmisoikeuspuolustajien työn näkyvyyttä. Olisi myös tärkeää, että naisihmisoikeuspuolustajien perheet ja lähimmäiset hyväksyisivät ja tukisivat heidän työtään.

Location


Kumppanijärjestöt

Related news (0)