03.03.2011

KIOSin strategia vuosille 2011-2015

Uusi KIOSin strategia vuosille 2011-2015 hyväksyttiin KIOSin hallituksen kokouksessa 16.12.2010 ja tuli voimaan vuoden 2011 alusta. Hallitus oli aloittanut uuden strategian työstämisen jo vuonna 2008 ja työ tuli päätökseen uuden strategian valmistuttua viime vuoden lopulla. Uusi strategia pohjautuu edelliseen strategiaan (2004-2010) ja ottaa samalla huomioon toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset.

Uusi strategia painottaa entisestään kaikkein haavoittuvimpien ryhmien, kuten naisten, lasten, alkuperäiskansojen, vammaisten ihmisten, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen, ihmisoikeuspuolustajien sekä äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten oikeuksia. Strategiakauden tavoitteissa keskitytään rahoitettavien järjestöjen kapasiteetin vahvistamiseen ihmisoikeustyössä. Keskeistä on mm. asiantunteva ja pitkäjänteinen ihmisoikeustyö, voimistuminen verkostoitumisen kautta, toimintakyky ihmisoikeustyössä ja omistajuuteen perustuva toiminta.

Uusi strategia vähensi KIOSin fokusmaiden määrää kahteentoista. Fokusmaat ovat Burundi, Etiopia, Kenia, Kongon demokraattinen tasavalta, Ruanda ja Uganda itäisessä Afrikassa ja Afganista, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Sri Lanka ja Tiibet Etelä-Aasiassa. KIOS kohdentaa toimintansa aikaisempaa rajatumpaan määrän alueita, jolloin on mahdollista syventää alueita koskevaa tietämystä sekä luoda laaja alueellinen kontaktiverkosto ja kestäviä kumppanuuksia. Näin työn tuloksellisuus tulee paremmin näkyviin.

Säätiön toimintamuodot pysyvät pääosin ennallaan. KIOS rahoittaa kehitysmaiden ihmisoikeusjärjestöjen toimintaa, joka keskittyy ihmisoikeusloukkausten ennaltaehkäisyyn, ihmisoikeuksiin liittyvään tiedotus-, koulutus- ja vaikuttamistyöhön sekä ihmisoikeusloukkausten uhreille annettavaan oikeusapuun. Rahoitusta annetaan hankkeiden lisäksi kumppanuutoimintaan, jossa KIOSin kumppanuusjärjestöt antavat tukea ja koulutusta aloittaville toimijoille sekä vahvistavat paikallista ja alueellista verkottumista.

Rahoituksen ohella KIOS tukee rahoittamiensa järjestöjen kapasiteettia ihmisoikeuksien puolustamisessa jakamalla omaa ihmisoikeusasiantuntemustaan ja hankehallinnon osaamistaan sekä edistämällä ihmisoikeustoimijoiden välistä yhteistyötä.

Related news (0)