14.08.2012

KIOS:n rahoittamien hankkeiden vaikutusten jälkiarviointi

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö on julkaissut kyselytutkimuksen ”KIOS:n rahoittamat hankkeet ja ihmisoikeus-tilanteessa tapahtunut kehitys – jälkiarviointikyselyjen tulokset”. Kyselyn tarkoituksena oli kartoittaa kehitysmaissa KIOS:n tuella toteutettujen hankkeiden vaikutusta sekä paikallisen alueen ympäristöön että ihmisoikeustilanteen kehittymiseen. Erityisesti tutkimuksessa painottuu KIOS:n ja kansalaisjärjestöjen yhteistyön vaikutuksellisuuden ja merkityksellisyyden arviointi sekä analyysi toteutettujen hankkeiden yleisestä vaikutusvoimasta ja merkityksestä alueen ihmisoikeustilanteen kehittämisessä.

Tutkimus toteutettiin lähettämällä jälkiarviointi-kyselyt sellaisille kansalaisjärjestöille ympäri maailmaa, jotka olivat toteuttaneet KIOS:n rahoittamia, vuosien 2006–2009 aikana päättyneitä, hankkeita. KIOS:n laatima kysely lähetettiin englanniksi ja ranskaksi vuonna 2011 yhteensä 77 järjestölle. Espanjankielinen versio postitettiin vuonna 2012 kuuteen eri hankkeeseen liittyen. KIOS sai yhteensä 33 vastausta 18 eri maasta. Kyselytutkimuksen tehtävä oli toimia ennen kaikkea käytännön työn apuna KIOS:n toimintojen arvioinnissa.

Tiivistetysti tutkimuksen tulosten voidaan määritellä osoittavan, että KIOS:n rahoittamilla projekteilla on ollut positiivinen vaikutus ihmisoikeuksien kehittymiseen eri alueilla. Tähän positiiviseen tulokseen on eri projektien myötä päästy tukemalla paikallisia kansalaisjärjestöjä niiden organisaation kehittämisessä, vaikuttamalla päätöksenteko-prosesseihin eri tasoilla ja varmistamalla, että marginalisoiduilla ryhmillä, erityisesti naisilla, on enemmän tietoa ja ymmärrystä omista oikeuksistaan.

Related news (0)