13.01.2015
Uutiset
Kenia
Uganda

YLE: Ihmisoikeusaktivistien valta vahvistuu, mutta samalla henki vaarantuu

Ugandalaisen terveysoikeuksien edistämiseen keskittyneen Center for Health, Human Rights and Development (CEHURD) -järjestön Dabvid Kabanda. Kuva KIOS.

YLE uutisoi kansalaisyhteiskunnan tekemästä ihmisoikeustyöstä ja haastatteli juttua varten kahta KIOSin vuoden 2014 syysseminaarissa vieraillutta ihmisoikeuspuolustajaa.

Jutussa todetaan kuinka kansalaisjärjestöt tekevät työtä ympäri maailmaa, hyvin erilaisissa oloissa. Työ ihmisoikeuksien puolesta on usein vaarallista – ihmisoikeuspuolustajat kohtaavat vastustusta ja häirintää – myös väkivaltaa.

Toinen YLE:n haastattelemista KIOSin seminaarivieraista on Phyllis Omido, kenialainen ihmisoikeuspuolustaja, joka on työskennellyt erityisesti teollisuuden saastuttamasta ympäristöstä kärsineen yhteisön oikeuksien puolesta. Juuri ympäristö- ja maaoikeusteemojen kanssa työskentelevät aktivistit ovat yksi eniten väkivaltaa kohtaavista aktivistiryhmistä.

Toinen jutussa haastateltu seminaarivieras on ugandalainen David Kabanda. Kabanda toimii oikeudenmukaisempaa terveydenhuoltoa ajavassa CEHURD-järjestössä.

Lue lisää: YLE: Ihmisoikeuksien valta vahvistuu, mutta samalla henki vaarantuu