02.10.2015
Uutiset
Afghanistan
Bangladesh
Burundi
Democratic Republic of Congo
Ethiopia
Kenia
Nepal
Pakistan
Ruanda
Sri Lanka
Tibet
Uganda

Ihmisoikeusjärjestöjen tuki hupenee globaalisti – järjestöjen työn tulokset ja turvallisuus vaarassa.

Gerald Staberock, OMCT.

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS järjesti 29.9.2015 Helsingin kaupungintalolla kansainvälisen seminaarin ihmisoikeuspuolustajien suojelusta ja yhteistyöstä. Tilaisuudessa nousi esiin, kuinka ihmisoikeuspuolustajien toimintamahdollisuudet ovat kaventuneet lukuisissa maissa ja kuinka yhteistyötä on kehitettävä ihmisoikeuspuolustajien turvallisuuden takaamiseksi. Seminaariin osallistui Etelä-Aasiasta ja Itä-Afrikasta yksitoista KIOSin hankekumppania.

Bangladeshilaisen Adilur Rahman Khanin Odhikar-järjestön toimintaa on rajoitettu systemaattisesti: ”Bangladeshissa ei ole kyse vain ihmisoikeuspuolustajien tilan kapenemisesta – vaan siitä, että tilaa aidolle kansalaisoikeuksia puolustavalle kansalaisyhteiskunnalle ei enää ole.” Helmikuun 2014 jälkeen Odhikar ei ole saanut varojaan käyttöönsä valtion estettyä järjestöä käyttämästä tiliään. Valtion nostamat syytteet järjestön johtajia Adilur Rahman Khania ja Nasiruddin Elania vastaan odottavat käsittelyä. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet syytteet sekä Khanin ja Elanin vuonna 2013 tehdyt pidätykset jyrkästi.

”Uusi ja huolestuttava suuntaus on se, että Eurooppa vähentää globaalin ihmisoikeustyön rahoittamista. Monet järjestöt ovat katoavan tuen vuoksi hankalassa asemassa.”

Kansainvälisen kidutuksen vastaisen järjestön, OMCT:n johtaja Gerald Staberock ilmaisisi huolensa terrorismin vastaisista laeista: ”Terrorismin vastaisia lakeja käytetään keinona estää ja rajoittaa ihmisoikeusjärjestöjen työtä.”

Viimeisten kolmen vuoden aikana yli 60 valtiota on säätänyt lakeja, jotka rajoittavat järjestöjen toimintamahdollisuuksia. Yleinen ilmapiiri on Staberockin mielestä kielteisempi ihmisoikeustyölle: ”Uusi ja huolestuttava suuntaus on se, että Eurooppa vähentää globaalin ihmisoikeustyön rahoittamista. Monet järjestöt ovat katoavan tuen vuoksi hankalassa asemassa.”

Länsimaiden hupeneva tuki ihmisoikeustyölle voidaan monissa maissa tulkita myös epäsuoraksi hyväksynnäksi ihmisoikeusloukkauksille. KIOSin toiminnanjohtaja Ulla Anttila: ”Monissa maissa on jo nähty ulkomaista tukea saaneiden järjestöjen joutuneen erityistarkkailun ja häirinnän kohteiksi. Tämän estäminen vaatii taloudellista ja diplomaattista tukea ihmisoikeustyölle sekä järjestöjen yhteistyön kehittämistä. Järjestöjen ihmisoikeustyö on avainasemassa, kun valtioiden sisäisten ristiriitojen kärjistymistä yritetään estää.”

KIOSin budjetista pääosa kanavoidaan suoraan paikallisille järjestöille, jotka tekevät ihmisoikeustyötä Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Suomen hallitus leikkaa 41 % KIOSin saamasta kehitysyhteisrahoituksesta vuonna 2016, jolloin rahoitus vähenee 1 900 000 eurosta 1 120 000 euroon. KIOS selvittää paraikaa muita mahdollisuuksia saada rahoitusta. Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS on yhdentoista suomalaisen ihmisoikeus- ja kehityskysymysten parissa työskentelevän järjestön vuonna 1998 perustama säätiö, jonka tehtävä on rahoittaa ihmisoikeushankkeita kehittyvissä maissa.

Uutiset (4)

31.08.2020
Uutiset
Kenia

Miljoonakorvaukset lyijymyrkytyksen uhreille Keniassa

KIOSin tukema CJGEA-järjestö on saanut huomattavan oikeusvoiton Keniassa. Oikeus määräsi miljoonakorvaukset yhteisölle, jonka asukkaat sairastuivat metallisulattamon päästöistä. Järjestön perustaja Phyllis …

13.05.2020
Uutiset
Kenia

Poliisi pahoinpidellyt kymmeniä Keniassa koronan varjolla

Keniassa koronavirusta torjutaan yöllisellä ulkonaliikkumiskiellolla. Sitä valvova poliisi on syyllistynyt lukuisiin pahoinpitelyihin. Aktivistit poikkeustilassa –vlogin ensimmäinen osa kertoo poliisiväkivallasta ulkonaliikkumiskiellon …

11.03.2020
Blogi
Nepal

Nepalilaiset juristit siirtotyöläisten asialla

Nepalilaiset siirtotyöläiset kohtaavat hyväksikäyttöä ja oikeuksien polkemista monessa maassa, Suomi mukaan lukien. Nepalilainen People Forum levittää tietoa ja antaa oikeusapua siirtotyöläisille.

Jaa
Share: