27.11.2015
Uutiset

Burundin hallitus lakkauttaa maan keskeisiä ihmisoikeusjärjestöjä

Burundin hallitus on lakkauttanut kymmenen kansalaisjärjestön toiminnan maassa, mukaan lukien kuuden merkittävän ihmisoikeusjärjestön. Järjestöjen ja niiden johtajien pankkitilit ovat jäädytetty ja niiden tilihistoria pyydetty paljastettavaksi.

Toimet koskevat myös KIOSin tukemia Association for the Protection of Human Rights and Detained Persons (APRODH) – sekä Action des Chrétiens pour l’Abolition de la Torture (ACAT) – ihmisoikeusjärjestöjä, jotka tekevät maassa kidutuksen vastaista työtä sekä edistävät vankien oikeuksia. Toimet ovat viimeisimpiä Burundin hallituksen yrityksessä tukahduttaa maan kansalaisyhteiskunta ja vapaa media.

Yli sata ihmisoikeuspuolustajaa on joutunut pakenemaan maasta hallituksen toimien takia. Maassa edelleen ihmisoikeustyötä tekeviä seurataan, häiritään ja uhkaillaan. He joutuvat pelkäämään oman ja perheensä turvallisuuden takia. KIOS uutisoi aiemmin tukemansa APRODH -ihmisoikeusjärjestön johtajan ja tunnetun burundilaisen ihmisoikeuspuolustajan Pierre Claver Mbonimpan pojan murhasta. Mbonimpa itse aiemmin selvisi täpärästi murhayrityksestä ja on toipumassa vammoistaan Belgiassa.

Hallitus on myös hyökännyt sananvapautta ja vapaata mediaa vastaan. Maassa on suljettu itsenäisiä radioasemia ja toimittajia on pidätetty ja murhattu. Useat toimittajat ovat joutuneet piiloutumaan tai pakenemaan maasta.

Burundin sisä- ja turvallisuuspoliittinen tilanne on huonontunut merkittävästi kuluvan vuoden aikana maan presidentin Pierre Nkurunzizan astuttua kolmannelle presidentinkaudelle vastoin maan perustuslakia ja Arushan rauhansopimusta. Yli 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan, satoja on tapettu ja opposition ja kansalaisyhteiskunnan edustajia pidätetään, uhkaillaan ja salamurhataan. Laittomat teloitukset ja kidutus ovat yleisiä.

Lue lisää KIOSin tukeman East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project – järjestön lausunnosta aiheesta.