14.03.2016
Yleinen

Hälytys: Burundi! Joukkorahoituskampanjalla tukea Burundin ihmisoikeustyölle

Itä-Afrikan Burundi on sisällissodan partaalla. Kriisin sytytti valtaan takertunut presidentti ja siitä seuranneiden protestien väkivaltainen tukahduttaminen. Auta meitä tukemaan burundilaisia ihmisoikeuspuolustajia rahoittamalla kampanjaamme Mesenaatti.me-palvelussa!

Viime kevään jälkeen Burundissa satoja on tapettu ja 250 000 ihmistä on paennut naapurimaihin. Ihmisoikeuspuolustajia ja journalisteja uhkaillaan ja murhataan viranomaisten toimesta. Pahimpana skenaariona on pelätty kriisin aiheuttavan uuden etnisten ryhmien välisen konfliktin hutujen ja tutsien välille. Keräämme tukea burundilaisille ihmisoikeuspuolustajille, jotka dokumentoivat maassa tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia.

”Burundilaiset ihmisoikeuspuolustajat välittävät tietoa maan tapahtumista. Ihmisoikeusloukkausten dokumentointi on tärkeää, jotta konflikti ei jää ilman kansainvälisen yhteisön huomiota”, sanoo KIOSin Burundin työn koordinaattori Maarit Roström.

Siirry Hälytys: Burundi -kampanjasivulle

Ihmisoikeuspuolustajat välittävät tietoa kriisin keskeltä

Katsoessanne minua näette, että päässäni on rautainen kruunu. Se jatkuu rintakehälleni ja selkääni. Se ei ole ilmainen ja se on kivulias pitää, mutta kestän, koska se on keino parantua.

Pierre Claver Mbonimpa, Burundilainen ihmisoikeuspuolustaja*

Elokuussa 2015 tunnettu burundilainen ihmisoikeuspuolustaja Pierre Claver Mbonimpa selvisi murhayrityksestä täpärästi, jonka jälkeen useita Mbonimpan perheenjäseniä on murhattu. YK:n ihmisoikeuskomissaarin mukaan tapaus on vahvistanut epäilyt maan hallinnon systemaattisesta väkivallasta journalisteja ja ihmisoikeuspuolustajia kohtaan.

Video: EHAHRDP & Protection International

Tuemme Mbonimpan kaltaisia ihmisoikeuspuolustajia pitkäaikaisen kumppanimme East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project (EHAHRDP) -verkoston kautta. Keräämämme varat käytetään ihmisoikeustyön tukemiseen, kuten burundilaisten ihmisoikeuspuolustajien hätämajoitukseen ja kouluttamiseen.

Suomen kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi, Burundi on yksi niistä maista joissa työmme on vaakalaudalla. EHAHRDP-kumppanimme kautta meillä on kuitenkin tilaisuus tukea ihmisoikeustyötä erittäin kriittisessä tilanteessa. Lisärahoituksen tarve on akuutti.

KIOSin toiminnanjohtaja Ulla Anttila.

Burundin kriisi syveni nopeasti sisällissodan partaalle

Burundin kriisi alkoi keväällä 2015, kun maan presidentti Pierre Nkurunziza jatkoi kolmannelle kaudelle maan perustuslain vastaisesti. Tämän jälkeen maan hallinto on tukahduttanut protestit, sananvapauden ja kansalaisyhteiskunnan väkivalloin: kansalaisjärjestöjen ja median edustajia uhkaillaan ja murhataan viranomaisten toimesta.

Epäonnistunut vallankaappaus syvensi väkivallan kierrettä ja riskinä on, että oppositioryhmät tarttuvat aseisiin. Satoja on tapettu ja 250 000 ihmistä on paennut naapurimaihin.

“YK: Burundi sisällissodan partaalla”
Helsingin Sanomat | Ulkomaat 17.12.2015, Jussi Niemeläinen

Kriisin ratkaisemiseksi tarvitaan kansainvälisen yhteisön toimia. Paikallisten ihmisoikeuspuolustajien rooli maassa tapahtuvien ihmisoikeusrikkomusten dokumentoimisessa on elintärkeä.

Burundi, shutter, 32

Tarvitsemme apuasi jatkaaksemme työtä Burundissa

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS on Suomessa ainutlaatuinen toimija, joka tukee suoraan paikallisia ihmisoikeusjärjestöjä Afrikassa ja Aasiassa. Burundissa KIOS on tukenut ihmisoikeustyötä vuodesta 2009. Suomen hallituksen kehitysyhteistyöleikkaukset leikkasivat myös KIOSin rahoitusta 41 %.

 

Rahoita kampanjaa Mesenaatti.me-palvelussa.

#hälytysburundi

 

Lisätietoja:

Ulla Anttila
Toiminnanjohtaja
puh. 040 751 6061
sposti ulla@kios.fi

Ilari Lovio
Viestintäkoordinaattori
puh. 040 952 7924
sposti ilari@kios.fi