03.05.2016
Uutiset
Burundi

Vuosi väkivaltaa Burundissa – KIOSin joukkorahoituskampanja jatkuu 9. toukokuuta asti

Burundin väkivaltaisen kriisin alkamisesta on ehtinyt kulua vuosi. Vakavat ihmisoikeusloukkaukset ovat jatkuneet myös viime päivinä. KIOSin Hälytys: Burundi! -joukkorahoituskampanjaan ehtii lahjoittamaan 9. toukokuuta asti.

Itä-Afrikan Burundi ajautui kaaokseen vuosi sitten. Poliittinen kriisi alkoi 26. huhtikuuta 2015 maan presidentti Nkurunzizan ilmoitettua pyrkivänsä kolmannelle kaudelle. Burundin perustuslaki rajoittaa presidentin valtakaudet kahteen ja tuhannet ihmiset lähtivät siksi osoittamaan mieltään pääkaupunki Bujumburan kaduille.

Vastaavanlainen tilanne nähtiin Länsi-Afrikassa edellisenä vuonna. Burkina Fason presidentti Blaise Compaoré yritti niin ikää pitää kiinni vallastaan, mutta rauhanomainen kansanousu sai hänet luopumaan yrityksestään.

Toisin kuin Burkina Fasossa, burundilaiset saivat hallitsijoiltaan brutaalin vastaanoton. Poliisit ampuivat viisi siviiliä mielenosoitusten ensimmäisenä päivänä. Vuosi kriisin alkamisen jälkeen ainakin 700 on tapettu, tuhansia vangittu ja 250 000 ihmistä on paennut konfliktia naapurimaihin.

Sekä burundilaiset että kansainväliset ihmisoikeustoimijat ovat raportoineet tappamisesta, kidutuksesta, seksuaalisesta väkivallasta ja muista vakavista ihmisoikeusloukkauksista joiden takana ovat pitkälti hallituksen alaisuudessa toimivat turvallisuusjoukot.

KIOSin joukkorahoituskampanja Hälytys: Burundi! on kerännyt varoja burundilaisille ihmisoikeuspuolustajille, jotka dokumentoivat maassa tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia. Dokumentointi on tärkeää, jotta konflikti ei jää ilman kansainvälisen yhteisön huomiota. Kampanjaan ehtii lahjoittaa 9. toukokuuta asti.

Huhtikuun lopulla Kansainvälinen rikostuomioistuin tiedotti avaavan alustavan tutkinnan Burundin viimeisen vuoden aikaisista tapahtumista. KIOSin kumppanijärjestö East and Horn of Africa Human Rights Defenders kirjoitti Burundin kriisin vuosipäivänä näin:

”Vuosi sitten kukaan ei nähnyt ennalta kuinka syväksi väkivalta yltyisi, tai että ihmisoikeuspuolustajien kimppuun hyökättäisiin tällaisella voimalla. Tänään, ilmaisemme tukemme burundilaisille ihmisoikeuspuolustajille Burundissa, Ugandassa, Tanzaniassa, Ruandassa ja muualla. Kiitämme heitä työstä jota he edelleen tekevät äärimmäisen vaikeissa oloissa – ja kehotamme heitä jatkamaan yhdessä ja solidaarisina.”

Tue ihmisoikeustyötä nyt! Hälytys: Burundi! -joukkorahoituskampanja Mesenaatti.me-palvelussa

Uutiset (4)

06.03.2020
Uutiset

Naiset ihmisoikeuksia puolustamassa

KIOS on tehnyt videosarjan naisihmisoikeuspuolustajista, jossa kuusi rohkeaa naista kertoo taistelustaan oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman tulevaisuuden puolesta.

23.08.2019
Uutiset
Alueellinen yhteistyö
Burundi

Supporting human rights defenders in Burundi

Since the political crisis in Burundi started in 2015, most human rights defenders have been forced to flee the country to avoid persecution. With the help of DefendDefenders, Burundian defenders in exile have pushed the UN to investigate violations in Burundi.

08.03.2018
Uutiset
Burundi

Naisten oikeuksien ja tasa-arvon asialla Burundissa

Muyingan provinssissa Koillis-Burundissa eletään pitkälti patriarkaalisissa yhteisöissä. Naiset ovat usein taloudellisesti heikommassa asemassa kuin miehet. Taloudellisessa ahdingossa elävät naiset ja …

Jaa
Share: