20.06.2016

Bangladeshin viranomaiset eivät hellitä – Odhikar-järjestö taas häirinnän kohteena

Bangladeshin merkittävimpiin ihmisoikeusjärjestöihin kuuluva Odhikar on joutunut perusteettomien rahanpesusyytösten kohteeksi. Maan hallitus on vainonnut ihmisoikeusjärjestöä etenkin vuodesta 2013 lähtien.

Toukokuussa Bangladeshin viranomaiset kuulustelivat jälleen Odhikarin pääsihteeriä Adilur Rahman Khania. Kuulustelut keskittyivät järjestön rahaliikenteeseen ja Odhikaria syytettiin tällä kertaa rahanpesusta. Järjestö kuitenkin osoitti rahaliikenteen liittyvän EU:n tukemaan 3-vuotiseen kidutuksen vastaiseen hankkeeseen.

Aasian ihmisoikeuskomissio on tuomitsi Bangladeshin viranomaisten toimet Odhikaria vastaan. Tekaistut rahanpesusyytteet ovat vain viimeisin juonenkäänne järjestöön kohdistuvassa vainossa. Myös Frontline Defenders vetosi, että Bangladeshin hallinto takaa ihmisoikeustyötä tekeville järjestöille toimintarauhan.

20. kesäkuuta tutkimusta suorittanut Bangladeshin valtion korruption vastainen komissio ilmoitti ettei Odhikarin toiminnasta löydy huomautettavaa. Kansainväliset ihmisiokeustoimijat pitävätkin tutkintaa Odhikarin häirinnän keinona.

Bangladeshin ihmisoikeustilanne etenkin demokratian ja sananvapauden osalta on huonontunut viimeisten vuosien aikana. Odhikarin mukaan vuodesta 2009 lähtien maassa on kadonnut tahdonvastaisesti 200 ihmistä ja 1200 on tapettu viranomaisten toimesta.

Lisäksi ääri-islamistinen liike on syyllistynyt yli 40 kymmeneen murhaan vuodesta 2013 lähtien, joiden kohteena ovat olleet erityisesti ateistibloggaajat, seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavat, akateemikot sekä hinduvähemmistöön kuuluvat ihmiset. Yhden kesäkuussa tapahtuneen iskun voidaan kuitenkin katsoa kohdistuneen viranomaisiin, kun ääri-islamistinen liike murhasin maan toiseksi suurimman kaupungin Chittagonin poliisipäällikön vaimon.

Ennen tätä iskua viranomaisten otteet murhien selvittämiseksi ovat olleet tehottomia. Viranomaiset ovat jopa muistuttaneet sekulaarien ja seksuaalivähemmistö-bloggaajien loukkaavan uskonnollisten tunteita. Viranomaisen perheeseen kohdistuneen iskun jälkeen poliisi aloitti kuitenkin massiivisen operaation, jossa New Age -lehden mukaan neljän päivän aikana pidätettiin jopa yli 10 000 ihmistä.

Location


Kumppanijärjestöt