25.10.2016

Viiden burundilaisen ihmisoikeusjärjestön toiminta lakkautettu – Burundin valtio näyttää vahvoja merkkejä kansainvälisistä ihmisoikeusvelvoitteista vetäytymisestä

Burundin hallitus on lakkauttanut viiden burundilaisen järjestön toiminnan. Maan sisäministeriön allekirjoittama määräys astui voimaan 19.10.2016. Kaikki lakkautetut järjestöt ovat tunnettuja burundilaisia ihmisoikeustoimijoita.

Burundin sisäministeriön 19.10.2016 päivätyssä määräyksessä kirjataan, että viiden burundilaisen järjestön toiminta lakkautetaan. Nämä järjestöt ovat Forum pour le Renforcement de la Socitété Civile (FORSC), Forum pour la Conscience et le Développement (FOCODE), Action Chrétienne pour l’Abolition de la Torture (ACAT), Association Burundaise pour la Protection des Droits Humains et des Personnes Détenues (APRODH) sekä Réseau des Citoyens Probes (RCP).

Sisäministeriön määräyksen mukaan lakkautetut järjestöt ovat “lianneet maan julkisuuskuvaa ja kylväneet vihaa ja eripuraa burundilaiseen väestöön”. Burundin hallitus on pyrkinyt minimoimaan vapaan kansalaisyhteiskunnan tilaa jo vuoden 2015 alkupuolelta lähtien. Tällöin maan nykyinen presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle presidenttikaudelle vastoin maan perustuslakia. Monet kansalaisyhteiskunnan toimijat reagoivat ilmoitukseen ja järjestivät rauhanomaisia mielenosoituksia vaatien perustuslain kunnioittamista ja Nkurunzizan siirtymistä pois vallankahvasta. Toukokuussa 2015 Burundin perustuslakituomioistuin totesi, ettei Nkurunzizan asettuminen jatkokaudelle riko perustuslakia.

Presidentin vaaleihin liittyneet levottomuudet ovat jatkuneet Burundissa jo yli vuoden. Kansalaisyhteiskunnan tila on kaventunut radikaalisti, järjestöjen tilejä on jäädytetty, toimintoja on lakkautettu ja järjestöt ja toimittajat ovat kokeneet uhkaa ja väkivaltaa. Muun muassa APRODH:in toiminnanjohtaja, tunnettu burundilainen ihmisoikeuspuolustaja, Pierre Claver Mponimba selvisi täpärästi murhan yrityksestä ja on toipunut ampumahaavasta Euroopassa. Hänen poikansa ja muita perheenjäseniä on murhattu levottomuuksien aikana. Burundin aiemmin aktiivinen ja äänekäs kansalaisyhteiskunta on ajettu nurkkaan, ja maan ihmisoikeustilanteesta saadaan vain vähän tietoa kansainvälisessä mediassa.

Burundista on paennut satoja tuhansia ihmisiä naapurimaihin ja satoja on tapettu. Burundin valtio on vetäytynyt viime kuukausien aikana kansainvälisistä velvoitteistaan: Heinäkuun 2016 lopussa Burundin valtio vetäytyi YK:n kidutuksen vastaisen komitean Burundin tilannetta käsittelevästä erityisistunnosta.  Lokakuussa Burundi ilmoitti eroavansa kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä. Kansainvälinen rikostuomioistuin tutkii ja tuomitsee vakavimmista rikoksista eli kansanmurhista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksista epäiltyjä yksilöitä. Vuoden 2016 syyskuussa julkaistun YK:n raportin mukaan ”ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että osa Burundissa tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista olisi vakavuudeltaan rikoksia ihmisyyttä vastaan”.

KIOS on tukenut sekä ACAT:in että APRODH:in ihmisoikeustyötä. ACAT ja APRODH ovat tehneet Burundissa omistautuneesti työtä etenkin kidutusta vastaan ja vankien oikeuksien puolesta.

United Nations Independent Investigation on Burundi

Lisätietoja antaa asiantuntija Elina Vuola, elina[at]kios.fi