13.03.2017
Uutiset
Ruanda

KIOSin hankekumppani Human Rights First Rwanda Association (HRFRA) puolustaa haavoittuvimpien ihmisoikeuksia Ruandassa

( Kuva: Sakari Piippo, 2016, Ruanda)

KIOSin hankekumppani Human Rights First Rwanda Association (HRFRA) puolustaa haavoittuvimpien ihmisoikeuksia Ruandassa kansalaisjärjestöjen rajoituksista huolimatta. Järjestö tekee vaikuttamistyötä, tarjoaa ilmaista oikeusapua sekä kouluttaa ihmisoikeuksista.

Human Rights First Rwanda Association (HRFRA) perustettiin vuonna 2005 Ruandan pääkaupungissa Kigalissa puolustamaan ja edistämään ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa. Järjestö pyrkii puolustamaan kaikkein varattomimpien ja marginalisoidumpien väestöryhmien, kuten naisten, Batwa-vähemmistön, invalidien sekä Hiv-tartunnan saaneiden oikeuksien toteutumista. Järjestö tekee oikeuden saatavuuteen liittyvää vaikuttamistyötä sekä tarjoaa ilmaista oikeusapua ja ihmisoikeuskoulutusta.  Järjestön työ on ainutlaatuista, sillä harva ruandalainen järjestö tekee ihmis- ja perusoikeuksiin liittyvää kansallisen tason vaikuttamistyötä turvallisuusriskeistä johtuen.

HRFRA-järjestö tarjoaa ilmaista oikeusapua Ruandassa ( kuva: KIOS, 2014, HRFRA toimisto, Kigali )

HRFRA-järjestö tarjoaa ilmaista oikeusapua Ruandassa ( kuva: KIOS, 2014, HRFRA toimisto, Kigali )

Kansalaisjärjestöjen tila on kaventunut Ruandan nopean talouskasvun varjossa. Ruandan vuoden 1994 kansanmurhan jälkeen valtaan noussut presidentti Paul Kagame ja valtapuolue Front Patriotique ovat hallinneet maata tiukalla otteella. Talouskasvusta ja kehityksestä huolimatta valtion demokratia on hauras ja hallitus sääntelee vahvasti mediaa ja kansalaisten toimintavapautta. Ihmisoikeusjärjestöt, opposition edustajat ja toimittajat kohtaavat häirintää ja heidän ilmaisunvapauttaan rajoitetaan voimakkaasti.

KIOS on tukenut HRFRA-järjestön ainutlaatuista työtä vuodesta 2013 asti. Järjestö on KIOSin rahoituksella mm. julkaissut paikalliskielellä painettua manuaalia perus- ja ihmisoikeuksista sekä kouluttanut  paikallisten sovittelukomiteoiden (Abunzin) jäseniä, joiden päätökset ovat lainvaltaisia Ruandan oikeusjärjestelmässä. Lisäksi HRFRA on tarjonnut tuhansille marginalisoiduille ruandalaisille oikeusneuvontaa. Yksi oikeusavun saaneista on Godiberta Mugandahiro, joka lopulta sai omistusoikeuden maahansa HRFRA:n tuella.

Lisätietoja antaa asiantuntija Elina Vuola, Elina[at]kios.fi

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS vahvistaa ihmisoikeuksien toteutumista tukemalla kansalaisyhteiskunnan työtä kehittyvissä maissa. KIOS tukee tällä hetkellä 37 ihmisoikeushanketta Etelä-Aasiassa ja Itä-Afrikassa. Vuoden 2016 aikana KIOS on tukenut yhteensä 56 ihmisoikeushanketta. Vuonna 2015 tuettuja hankkeita oli 79. Kehitysyhteistyöhön ja myös KIOSin toimintaan kohdistuneet leikkaukset ovat luonnollisesti vaikuttaneet myös KIOSin tukemien ihmisoikeushankkeiden määrään. Voit tukea työtämme osoitteessa: https://kios.fi/fi/lahjoita/

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS vahvistaa ihmisoikeuksien toteutumista tukemalla kansalaisyhteiskunnan työtä kehittyvissä maissa. KIOS tukee tällä hetkellä 37 ihmisoikeushanketta Etelä-Aasiassa ja Itä-Afrikassa. Vuoden 2016 aikana KIOS on tukenut yhteensä 56 ihmisoikeushanketta. Vuonna 2015 tuettuja hankkeita oli 79. Kehitysyhteistyöhön ja myös KIOSin toimintaan kohdistuneet leikkaukset ovat luonnollisesti vaikuttaneet myös KIOSin tukemien ihmisoikeushankkeiden määrään. Voit tukea työtämme osoitteessa: https://kios.fi/fi/lahjoita-ihmisoikeustyohon/

Location


Kumppanijärjestöt

Related news (0)