19.09.2017
Uutiset
Uganda

Jotta oikeus terveyteen toteutuisi Ugandassa

Center for Health, Human Rights and Development CEHURD on vuonna 2007 perustettu ugandalainen järjestö, joka työskentelee terveyteen liittyvien oikeuksien parissa.  KIOS on tukenut CEHURD:in työtä jo vuodesta 2011 lähtien. KIOSin tuella järjestö on muun muassa kouluttanut journalisteja terveyteen liittyvistä oikeuksista, aloittanut merkittäviä oikeusprosesseja ja kouluttanut ruohonjuuritason aktivisteja terveysoikeuksien seurantaan.

CEHURD on vahvasti juristivetoinen järjestö, mutta sen sidokset ruohonjuuritason toimijoihin mahdollistavat sen, että järjestö ymmärtää hyvin paikallisten yhteisöjen tilanteen ja sieltä kumpuavat terveysoikeuksien toteutumiseen liittyvät haasteet. CEHURD ammentaa paikallisyhteisöjen tilanteesta ja tiedosta, aloittaa tarpeen mukaan strategisia oikeusprosesseja ja tekee kansallista vaikuttamistyötä terveysoikeuksien toteutumisen eteen. Järjestö tähtää myös siihen, että median terveyteen liittyvistä oikeuksista levittämä tieto olisi asianmukaista ja faktoihin perustuvaa.

Yksi CEHURD:in merkittävimmistä saavutuksista oikeusprosessien saralla on järjestön aloittama oikeusjuttu Mulagon sairaalaa vastaan. Tapaus on surullinen esimerkki synnyttämään lähtevien tavallisten perheiden kohtaamista terveydenhoidon puutteista.  Vuonna 2012 Jennifer Musimenta lähti synnyttämään Mulago National Referral Hospitaliin Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. Musimenta ja hänen miehensä Michael Mubangizi olivat siinä uskossa, että heille syntyisi yksi lapsi, mutta synnytyksessä kävi ilmi, että Musimenta odotti kaksosia. Pariskunta sai sairaalasta mukaansa kuitenkin vain yhden lapsen.

Joitain päiviä synnytyksen jälkeen pariskunnalle luovutettiin toinenkin lapsi, joka oli kuollut. DNA-testien perusteella lapsi ei kuitenkaan ollut pariskunnan. Musimenta ja Mubangizi tekivät ilmoituksen poliisille ja hakivat oikeusapua CEHURD:ilta. CEHURD vei tapauksen oikeuteen ja vuoden 2017alussa Ugandan korkein oikeus totesi, että pariskunnan oikeutta terveyteen ja oikeutta tiedon saatavuuteen oli loukattu. Korkeimman oikeuden tuomarin mukaan Musimenta ei ollut saanut tarpeellisia terveyspalveluja raskaana ollessaan, koska ei ennen synnytyspäivää tiennyt odottavansa kaksosia. Oikeuden päätöksen mukaan pariskunnalla oli myös oikeus tietää syntyneen lapsensa tilasta. Oikeus määräsi, että pariskunnan tulisi saada 85 miljoonaa Ugandan shillinkiä korvauksena heidän kärsimyksistään.

the-couple_after-judgement

Pariskunta median haastateltavana oikeuden päätöksen kuulemisen jälkeen. Kuva CEHURD

Oikeus määräsi myös, että poliisin tulisi perusteellisesti tutkia kadonneen lapsen tapaus ja, että synnytyksessä avustaneen kätilön tulisi kantaa vastuunsa lapsen katoamisesta. Lisäksi Mulagon sairaalaa vaaditaan oikeuden päätöksessä tekemään kaikkensa, jotta vastaavaa ei tapahtuisi enää jatkossa.

Tapauksen saama julkisuus on aiheuttanut painetta paitsi Mulagon sairaalan myös maan terveysministeriön suuntaan. Yhden perheen tragedia on osoittanut Ugandan terveyslaitosten surkean tilan. Korkeimman oikeuden päätös on kuitenkin edistyksellinen, ja se on saanut kansainvälistä tunnustusta muun muassa pyrkimyksestä edistää naisten oikeutta terveyteen. CEHURD tulee jatkamaan työtä, jotta oikeuden päätös toimeenpantaisiin.

????????????????????????????????????

CEHURD:in henkilökuntaa ennen oikeuden päätöksen kuulemista. Kuva CEHURD

 

Teksti: Maarit Roström

Lisätietoja antaa asiantuntija Elina Vuola elina[at]kios.fi