03.10.2017
Uutiset
Tuki muille alueille

Bangladeshilainen ihmisoikeuspuolustaja vaatii välittömiä toimia kansainväliseltä yhteisöltä Rohingya-kriisin ratkaisemiseksi

Bangladeshilainen ihmisoikeuspuolustaja Ashrafuzzman Zaman vieraili syyskuussa KIOSin toimistolla kertomassa Myanmarin Rohingya-vähemmistöön kohdistuvasta etnisestä puhdistuksesta ja siitä seuranneesta pakolaiskriisistä. Yli puoli miljoonaa Rohingya-muslimia on paennut naapurimaahan Bangladeshiin kriisiä, jota YK:n ihmisoikeusvaltuutettu on kuvannut malliesimerkiksi etnisen puhdistuksen käsitteestä.

Ashrafuzzaman Zaman on Bangladeshista kotoisin oleva ihmisoikeuspuolustaja, joka edustaa  Asian Human Rights Commission (AHRC) sekä Asian Legal Resource Centre (ALRC) – järjestöjä. Kyseiset sisarjärjestöt työskentelevät 12 Aasian maassa ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta. Järjestöt ovat omistautuneet kehittämään ihmisoikeuksien turvaamisen kannalta olennaisia kansallisia lakeja sekä instituutioita.

Ihmisoikeuspuolustaja Zaman ilmaisikin huolensa ihmisoikeussopimuksien ratifioinnin ja toimeenpanon välisestä kuilusta. Vaikka useimmat Aasian maat ovat ratifioineet kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja kansalliset lait suojelevat ihmisoikeusloukkauksilta, lakeja toimeenpanevat instituutiot ovat heikkoja ja korruptoituneita.

Lakeja toimeenpanevien instituutioiden kehittäminen on olennainen ratkaisu ihmisoikeusloukkausten estämiseksi. Rohingya-kriisi olisi voitu estää, jos Myanmarissa oikeudelliset instituutiot toimisivat.”

”Lakeja toimeenpanevien instituutioiden kehittäminen on olennainen ratkaisu ihmisoikeusloukkauksien estämiseksi”, painottaa Zaman. ”Rohingya-kriisi olisi voitu estää, jos Myanmarissa oikeudelliset instituutiot toimisivat.” Tällä hetkellä Myanmarissa ylin valta on armeijalla, ja yli puoli miljoonaa Rohingya-muslimia on paennut naapurimaahan Bangladeshiin armeijan väkivaltaisuuksia. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu on kuvannut tilannetta malliesimerkiksi etnisen puhdistuksen käsitteestä.

Zaman peräänkuuluttaa kansainväliseltä yhteisöltä välittömiä toimia Rohingya-vähemmistön etnisen puhdistuksen lopettamiseksi ja pakolaisten auttamiseksi. Bangladeshilaisen ihmisoikeusjärjestö Odhikarin haastattelujen mukaan lähes kaikki Myanmarin armeijan vainoja paenneet naiset ovat joutuneet seksuaalisen väkivallan uhriksi. Bangladeshin pakolaisleireillä on pulaa ruuasta ja vedestä, eikä terveyspalveluita ole. Leirit ovat myös täyttyneet lapsista, joiden vanhemmat ovat kadonneet, ja aliravitsemus sekä ihmiskaupan uhriksi joutuminen uhkaavat monia.

Katso Zamanin viesti kansainväliselle yhteisölle.

Teksti ja kuvat: Mira Ahlstedt, viestintäassistentti

 

Location

Related news (0)