07.02.2019
Uutiset
Kenia

”Joka päivä vähintään yksi homo joutuu kiristyksen uhriksi Keniassa”

Nainen vihreän taustan edessä

Photo by Adam Mwero

Juristi Njeri Gateru hakee Kenian tuomioistuimelta muutosta syrjivään lainsäädäntöön. Niin kauan kuin homoseksuaalisuus on laitonta, sateenkaariväestöä on helppo syrjiä ja kiristää.

”Kun ystäväni tuli ulos kaapista, hänen oma isänsä vei hänet poliisien pidätettäväksi ja hakattavaksi”, kertoo Njeri Gateru.

Gateru on kenialainen juristi ja toimii perustamansa National Gay and Lesbian Human Rights Commissionin toiminnanjohtajana. Järjestö antaa ilmaista oikeudellista neuvontaa seksuaalisen suuntautumisen vuoksi syrjinnän ja väkivallan uhreiksi joutuneille.

Tarina ei ole epätavallinen Keniassa, jossa homofobia on yleistä ja seksuaalivähemmistöön kohdistuu julkista syrjintää, vihaa ja väkivaltaa. ”Meidät leimataan joko rikollisiksi tai pakanoiksi”, jatkaa Gateru.

Kenia on yksi 73 valtiosta, joissa homoseksuaalisuus on laitonta. Britannian siirtomaa-ajalta perinnöksi jääneen rikoslain 162. pykälän mukaan homoseksuaalisuus on rikos, josta voidaan tuomita jopa 14 vuodeksi vankeuteen.

Tuomioita lain perusteella jaetaan vain harvoin, sillä syyllisen on jäätävä kiinni seksiaktista. Rikoslaki varjostaa silti sateenkaarivähemmistön jokapäiväistä elämää.

”Ihmisiltä on evätty terveyspalveluita seksuaalisen suuntautumisen vuoksi ja oppilaita on erotettu koulusta”, puuskahtaa Gateru.

Gaterun mukaan poliitikot eivät halua riskeerata uraansa tukemalla epäsuosittua vähemmistöä. Järjestö saa kuitenkin tukea joukolta kansainvälisiä järjestöjä.

Niin kauan kuin laki määrittelee homoseksuaalisuuden rikokseksi, seksuaalivähemmistöjä on helppo syrjiä ja kiristää.

”Joka päivä vähintään yksi homo joutuu kiristyksen uhriksi Keniassa”, arvioi Gateru.

Puhelimen kameroilla napataan kuvia ja uhataan ilmiantaa viranomaisille tai perheelle, jos rahaa ei tipu. Uhkana saattavat olla omat naapurit, kollegat tai jopa treffikumppanit. Erityisesti deittipalveluita on käytetty uhrien houkutteluun.

Gateru kollegoineen on nostanut oikeusjutun, jolla pyritään kumoamaan rikoslain ongelmallinen pykälä 162 perustuslain vastaisena.  Pykälä 162 kriminalisoi homoseksuaalisuuden, kun taas perustuslaki takaa kaikille yhtäläiset vapaudet ja tasa-arvoisen aseman.

”Tämä on elämäntyöni. Pykälän 162 kumoaminen tarkoittaisi, että homot eivät olisi enää rikollisia Keniassa”, hehkuttaa Gateru.

Käytännössä siis mikään laki ei enää oikeuttaisi seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää eikä esimerkiksi lapsia enää voisi erottaa koulusta heidän seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

Kenian oikeuslaitoksen on määrä antaa päätös kiistellyn lakipykälän tulkinnasta helmikuun 22. päivänä. Intia laillisti homoseksuaalisuuden viime syyskuussa vastaavanlaisen oikeusjutun kautta, mikä antoi toivoa myös Kenialle.

Olipa tuomioistuimen päätös mikä tahansa, Gateru uskoo, että koko Afrikan sateenkaariväestöllä on edessään paremmat ajat.

”Kymmenen vuoden kuluttua homoseksuaalisuus on takuuvarmasti laillistettu. Luulen ja toivon, että olemme siirtyneet sateenkaarivähemmistön suojelusta positiivisten oikeuksien kuten adoptio-oikeuden ajamiseen.”

Voit lahjoittaa Kenian sateenkaariliikkeelle täältä.

Juttu on julkaistu aiemmin Maailman Kuvalehdessä.

Kirjoittaja: Mira Ahlstedt

 

Katso myös video Njeri Gaterusta:

Uutiset (4)

31.08.2020
Uutiset
Kenia

Miljoonakorvaukset lyijymyrkytyksen uhreille Keniassa

KIOSin tukema CJGEA-järjestö on saanut huomattavan oikeusvoiton Keniassa. Oikeus määräsi miljoonakorvaukset yhteisölle, jonka asukkaat sairastuivat metallisulattamon päästöistä. Järjestön perustaja Phyllis …

13.05.2020
Uutiset
Kenia

Poliisi pahoinpidellyt kymmeniä Keniassa koronan varjolla

Keniassa koronavirusta torjutaan yöllisellä ulkonaliikkumiskiellolla. Sitä valvova poliisi on syyllistynyt lukuisiin pahoinpitelyihin. Aktivistit poikkeustilassa –vlogin ensimmäinen osa kertoo poliisiväkivallasta ulkonaliikkumiskiellon …

Jaa
Share: