01.07.2019
Uutiset
Kenia

Tunnelmia kenialaisen sateenkaariaktivistin vierailusta Helsinki Pride –viikolla: ”Marssin mahdollisuuksien puolesta”

”Kukaan meistä ei ole vapaa ennen kuin kaikki ovat vapaita”, kiteytti kenialainen sateenkaariaktivisti Njeri Gateru. Hän vieraili Helsingissä Pride-viikolla KIOSin vieraana.

Gateru oli puhujana KIOSin ja Setan yhdessä järjestämässä keskustelutilaisuudessa 27. kesäkuuta Pride Housessa Kansallismuseossa. Love Is Legal – Lgbtiq rights in Kenya -illassa Jani Toivola haastatteli Gaterua kamppailusta homouden dekriminalisoimiseksi Keniassa. Keskusteluun sateenkaariliikkeen yhteisistä globaaleista kamppailuista osallistuivat myös Setan puheenjohtaja Sakris Kupila sekä ILGAn hallituksen varajäsen ja Setan kansainvälisen toimikunnan puheenjohtaja Annika Ojala. Nelisenkymmentä kuulijaa kerännyt tapahtuma oli osa Helsinki Priden virallista ohjelmaa.

 

Mies ja nainen puhuvat lavalla ja hymyilevät

Njeri Gateru (vas.) ja Jani Toivola.

Kaksi miestä ja naista puhuvat

Paneelikeskusteluun osallistuivat Annika Ojala (vas.), Sakris Kupila ja Njeri Gateru.

 

Syrjintää, kiristystä ja väkivaltaa

Kenian siirtomaa-aikaisten rikoslakien mukaan homoseksuaalisista suhteista voi saada jopa 14 vuoden vankeustuomion. Vaikka tuomiot ovat harvinaisia, lakia käytetään syrjinnän oikeuttamiseen. Poliisi, terveysviranomaiset, työnantajat, vuokranantajat ja tavalliset kansalaiset syrjivät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia, koska pitävät heitä rikollisina. Seksuaalinen, fyysinen ja henkinen väkivalta sateenkaari-ihmisiä kohtaan on arkipäivää.

KIOS rahoittaa Njeri Gaterun luotsaamaa National Gay and Lesbian Human Rights Commission –järjestöä, joka tarjoaa ilmaista oikeusapua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Lisäksi järjestö pyrkii muuttamaan Kenian lainsäädäntöä nostamalla oikeuskanteita.

Toukokuussa sateenkaariliike koki takaiskun, kun kenialainen oikeusistuin hylkäsi aktivistien vaatimuksen kumota homouden kieltävät lait. Gaterun järjestö aikoo kuitenkin valittaa päätöksestä seuraavaan oikeusasteeseen. Kenian perustuslaki kieltää selvästi syrjinnän, joten siirtomaa-aikaiset rikoslait ovat perustuslain vastaisia.

”Uskon, että oikeustaistelulla voi muuttaa myös ihmisten asenteita. Tällä hetkellä rikoslaki on se, joka oikeuttaa väkivallan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan”, Gateru sanoi.

Heti toukokuisen oikeuden päätöksen jälkeen hyökkäykset sateenkaari-ihmisiä vastaan lisääntyivät. Gateru näki kuitenkin, että viimeisten kymmenen vuoden aikana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne Keniassa on mennyt parempaan suuntaan. Sateenkaari-ihmiset ovat näkyvämpiä kuin ennen.

Kolme naista seisoo portaiden edessä

Njeri Gateru eduskunnassa tapaamassa kansanedustajia. Kuvassa vasemmalla Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja oikealla Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén.

 

”Marssin mahdollisuuksien puolesta”

Helsingissä Gateru iloitsi Pride-viikon näkyvyydestä kaikkialla ja mahdollisuudestaan osallistua Helsingin Pride-marssille.

”Olen innoissani, että saan olla paikassa, jossa seksuaalisuuteni hyväksytään. Voin vain kävellä ulos ja näen sateenkaarilippuja ja rakkauden viestejä. Sydäntäni lämmittää olla tällaisessa paikassa. Se osoittaa, että unelmani voivat käydä toteen. ”

Ihmisiä kadulla ja edessä sateenkaarilippu

Ihmisiä poseeraa kameralle kylttien ja lippujen kanssa

Ihmisiä kadulla kylttien kanssa

Ihmisiä rekan kyydissä, sivulla lakana jossa lukee "kaapista ulos, tässä on tulos"

Väkijoukko ja kyltti jossa lukee "bisexuality is not always 50/50"

 

Voit lahjoittaa Kenian sateenkaariliikkeelle täältä.

Katso videotallenne Love Is Legal – Lgbtiq rights in Kenya -tapahtumasta:

Katso myös video Njeri Gaterusta:

Lisää aiheesta:

MTV Uutiset Live 27.6.2019: Njeri Gaterun kotimaassa Keniassa homoseksuaalisuus on rikos – näin Suomessa vierailulla oleva pride-aktivisti kommentoi maansa tilannetta

Maailma.net 27.6.2019: Keniassa voi saada potkut siksi, että ”näyttää homolta” – Suomen Pride-viikolla vieraileva sateenkaariaktivisti Njeri Gateru uskoo silti asenteiden muuttumiseen

Anna 28.6.2019: Sateenkaariaktivisti Njeri Gateru haastaa Kenian rikoslakia: ”Tulin kaapista ulos tv-lähetyksessä, sillä en häpeä – eikä kenenkään pitäisi”

Me Naiset 29.6.2019: Kenialainen sateenkaariaktivisti kertoo seksuaalivähemmistöön kuuluvien julmasta kohtalosta: Voidaan tuomita jopa 14 vuodeksi linnaan

Fingo 26.7.2019: Homoseksuaalisuus on rikos noin 70 maassa – näin lait muutetaan

 

Location

Related news (0)