20.11.2019
Uutiset
Pakistan

Järjestö parantaa lapsivankien oloja Pakistanissa – konsertti ja soittimet toivat iloa vankilan lapsille

[:en]The Lal Band plays in Failasabad prison[:fi]The Lal Band soittaa Faisalabadin vankilassa[:fr]The Lal Band soittaa Faisalabadin vankilassa[:]

Pakistanissa lapsivangit ovat unohdettu väestönosa. Tämä on tarina siitä, miten pakistanilainen ihmisoikeusjärjestö päätti tehdä jotain ennennäkemätöntä: se päätti yllättää lapset tuomalla suositun yhtyeen esiintymään vankilaan.

Teksti ja kuvat: Child Rights Unit (CRU), Dastak Charitable Trust

Lasten oikeuksien parantamiseksi rikosseuraamuslaitoksissa on tehty kansainvälisiä aloitteita, mutta heidän asemansa on yhä huono monissa maissa. Pakistanissa erillinen nuoriso-oikeusjärjestelmä perustettiin vasta vuonna 2000. Vain lapsivangeille tarkoitetut vankilat ovat harvassa. Useimmat lapsista ovat normaalien vankiloiden yhteydessä erillisessä siivessä. Tällainen järjestely ei edistä positiivista muutosta.

Child Rights Unit (CRU) on yksikkö Dastak Charitable Trust järjestössä, joka työskentelee parantaakseen lapsen oikeuksia maassa. CRU on toiminut lapsen oikeuksien puolesta jo kaksi vuosikymmentä. Vankiloissa CRU:n missio on vähentää lapsivankien tuntemaa eristyneisyyttä ja kasvattaa heidän luottamusta toimia yhteiskunnassa vapauduttuaan. Vankiloissa, joissa vierailemme säännöllisesti, lapset ovat alkaneet nähdä meidät ystävinä.

Musiikkia nuorille mielille

Yhdellä vierailuistamme Faisalabadin nuorisovankilaan vartijat olivat tuoneet yhtyeen vastaanottamaan meidät. Huomasimme lasten innokkaan reaktion musiikkiin. Vierailun jälkeen päätimme tuoda musiikkia lasten elämään myös CRU:n toimesta.

Otimme yhteyttä suosittuun Lal Bandiin, ryhmään yhteiskunnallisesti aktiivisia muusikoita. He suostuivat heti esiintymään lapsille. Seuraava askel oli hankkia virallinen lupa esiintymiselle vankilassa. Ohjelma olisi ensimmäinen laatuaan koko maassa. Tiesimme, että vankilan johtajien vakuuttaminen konsertin hyödystä lapsille vaatisi paljon taivuttelua.

Monen tapaamisen ja kiivaiden keskustelujen jälkeen vankiloiden ylitarkastaja antoi luvan tapahtumalle sillä ehdolla, ettei mediaa päästettäisi paikalle. Tajusimme, että luvan antaminen oli häneltä rohkea teko maassa esiintyvän uskonnollisen ekstremismin takia, ja olemme kiitollisia hänelle.

Aurinkoinen päivä vankilassa

Eräänä tyynenä aurinkoisena päivänä CRU:n tiimi astui Faisalabadin vankilaan yhdessä Lal Bandin muusikoiden kanssa. Astuessamme sisään lapset ryntäsivät vastaanottoalueelle ottaen yhtyeen vastaan innokkaiden huutojen kera. He pääsivät näkemään livenä bändin, josta olivat vain kuulleet.

Yhtye soitti suosittuja kappaleita ja lapset lauloivat mukana ja tanssivat. Lapset olivat kiinnostuneita soittimista ja halusivat yrittää soittaa niitä. Musiikki oli onnistunut herättämään heissä uteliaisuuden.

Muutama päivä tapahtuman jälkeen CRU lahjoitti soittimia vankilan lapsille. Poliisien muodostama yhtye lupautui opettamaan heille niiden soittamista. Toivomme, että osa lapsista muodostaa omia yhtyeitään. Musiikki voi piristää heitä ja toimia heille terapiana vankeusaikana.

A band playing and man singing into a microphone

The Lal Band Faisalabadin vankilassa.

Tietoa järjestöstä

Dastak Charitable Trust on säätiö, jonka perusti yksi Pakistanin johtavista ihmisoikeusjärjestöistä, AGHS Legal Aid Cell, vuonna 1996. CRU toimii Dastak Charitable Trust -säätiön alaisuudessa ja työskentelee lasten suojelemiseksi erityisesti vaikeissa olosuhteissa. KIOS tuki vuosina 2012-2020 CRU:n työtä lapsivankien oikeuksien puolesta, kuten Pakistanin lapsivankien tilanteen seurantaa ja raportointia. KIOSin tuella CRU on myös tehnyt vaikuttamistyötä lapsiavioliittoja ja lapsityövoiman käyttöä vastaan.

Location