13.05.2020
Uutiset
Kenia

Poliisi pahoinpidellyt kymmeniä Keniassa koronan varjolla

Woman holding a poster saying ”Kenya government protect your citizens #Stop brutalising them”

KIOSin tukema InformAction–järjestö on kampanjoinut poliisiväkivaltaa vastaan Keniassa.

Keniassa koronavirusta torjutaan yöllisellä ulkonaliikkumiskiellolla. Sitä valvova poliisi on syyllistynyt lukuisiin pahoinpitelyihin. Aktivistit poikkeustilassa –vlogin ensimmäinen osa kertoo poliisiväkivallasta ulkonaliikkumiskiellon aikana.

Keniassa poliisi on uhka kansalaisille koronaviruksen vastaisessa taistelussa. 27. maaliskuuta maassa määrättiin yöllinen ulkonaliikkumiskielto. Alusta alkaen poliisi näyttää valvoneen sitä väkivaltaisesti ja kaoottisesti. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan poliisi on pidättänyt ihmisiä kaduilla, lyönyt ja potkinut heitä sekä kerännyt heitä kokoon väkijoukoiksi, mikä lisää viruksen leviämisriskiä.

Ulkonaliikkumiskiellon ensimmäisen kuukauden aikana KIOSin rahoittama IMLU-järjestö dokumentoi 41 tapausta, joissa kieltoa valvova poliisi syyllistyi kidutukseen tai muuhun julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun. Näistä tapauksista 11 johti uhrin kuolemaan. Tämä on puolet siitä määrästä, mitä Keniassa samaan aikaan oli kuollut koronan seurauksena. Nuorin poliisiväkivaltaan kuolleista on 13-vuotias poika, joka sai luodin vatsaansa seisoessaan talonsa parvekkeella sisarustensa kanssa.

Pahoinpitelyt tutkittava

IMLUn mukaan yhdessäkään tapauksessa poliisin henki ei ollut vaarassa, vaan kyseessä oli poliisin puolelta ylimitoitettu voimankäyttö. Järjestö vaatii poliisia tutkimaan tapaukset ja asettamaan pahoinpitelyihin syyllistyneet poliisit syytteeseen.

Keniassa poliisiväkivallalla on pitkä historia. Jo ennen koronapandemiaa poliisi syyllistyi usein pahoinpitelyihin ja laittomiin teloituksiin, erityisesti köyhillä asuinalueilla. Vuonna 2017 ilmestyneen Amnestyn raportin mukaan poliisiväkivaltaan kuoli 177 ihmistä koko Afrikassa, joista 122 Keniassa. Tapaukset johtivat vain harvoin syytteeseen.

Karanteeni kuin pidätyskeskus

Poliisin voimankäytöstä ulkonaliikkumiskiellon yhteydessä on Keniassa noussut kohu. Kritiikin yltyessä poliisi onkin vähentänyt kyynelkaasun, aseiden ja pamppujen käyttöä ja siirtynyt hienostuneempaan vallankäyttöön kuten kiristykseen, uhkailuun, pelotteluun ja karanteenin käyttöön rangaistusmuotona. Näin poliisin toimet kääntyvät itse asiassa koronantorjuntaa vastaan, kun virukselle altistuneet eivät IMLUn mukaan uskalla ilmoittaa asiasta, koska karanteenitilat, joihin tartunnan saaneet ja altistuneet määrätään, ovat alkaneet muistuttaa poliisin pidätyskeskuksia. Ihmisiä on pidetty liian tiiviisti epähygieenisissä oloissa. Monet ovat karanneet karanteenitiloista tai lahjoneet itsensä ulos.

Perhe vaatii oikeutta

Myös toinen KIOSin tukema järjestö Keniassa, InformAction, kampanjoi poliisiväkivaltaa vastaan. KIOSin uudessa Aktivistit poikkeustilassa –vlogissa InformActionin työntekijä Winnie Wanjala käy tapaamassa perhettä, jonka poika kuoli pahoinpitelyn seurauksena. Yusuf Juma oli nuori mies Winnien naapurustosta, joka pahoinpideltiin vakavasti 31. maaliskuuta ulkonaliikkumiskiellon aikana. Poliisit toivat hänet sairaalaan, missä hän kuoli seuraavana päivänä. Yusufin perhe uskoo syyllisten olevan poliiseja ja vaatii selvitystä Yusufin kuolemasta. Katso Winnien vlogi alla:

 

 

IMLU (Independent Medico-Legal Unit) on kidutuksen vastaista työtä tekevä kansalaisjärjestö Keniassa, joka dokumentoi kidutustapauksia ja tarjoaa kidutuksen uhreille sekä fyysistä ja psyykkistä kuntoutusta että oikeusapua. Järjestö kouluttaa lääkäreitä ja lakimiehiä ja pyrkii vaikuttamaan lainsäädäntöön ja viranomaisten toimintaan kidutuksen kitkemiseksi Keniasta. KIOS on tukenut järjestön työtä vuosina 2005-2013 ja uudestaan vuodesta 2018.

InformAction on kenialainen kansalaisjärjestö, joka pyrkii vahvistamaan ruohonjuuritason ihmisten toimintaa ihmisoikeuksien edistämiseksi ja suojelemiseksi. Järjestö dokumentoi videolle yhteisöjä koskevia ihmisoikeusloukkauksia, järjestää yhteisöissä videonäytöksiin perustuvia keskustelutilaisuuksia ja tukee paikallisryhmien vaikuttamistyötä. Tavoitteena on tukea ihmisten osallistumismahdollisuuksia ja –taitoja ja edistää vastuullista ja oikeudenmukaista päätöksentekoa. KIOS on rahoittanut järjestön työtä vuodesta 2018 lähtien.