31.08.2020
Uutiset
Kenia

Miljoonakorvaukset lyijymyrkytyksen uhreille Keniassa

[:en]CJGEA organization[:fi]CJGEA järjestö[:]

KIOSin tukema CJGEA-järjestö on saanut huomattavan oikeusvoiton Keniassa. Oikeus määräsi miljoonakorvaukset yhteisölle, jonka asukkaat sairastuivat metallisulattamon päästöistä. Järjestön perustaja Phyllis Omido on taistellut terveellisen elinympäristön puolesta yli vuosikymmenen ajan.

Vuonna 2009 Phyllis Omido työskenteli metallisulattamossa, jonka hän myöhemmin vei oikeuteen ympäristörikoksista.  Tehdas sulatti vanhoja akkuja kerätäkseen niistä lyijyn talteen. Lyijyä kuitenkin levisi sulattamon ympäristöön, kuten kylän läpi virtaavaan puroon, josta ihmiset ottivat käyttövetensä. Omido toi esiin huolensa tehtaan ympäristövaikutuksista, mutta työnantaja kehotti häntä pysymään asiasta hiljaa. Seuraavana vuonna Omido joutui toteamaan karmealla tavalla olleensa oikeassa. Hänen 2-vuotias lapsensa sairastui vakavasti ja testit paljastivat, että kyseessä oli lyijymyrkytys.

Omido teki testit kolmelle muulle yhteisön lapselle. Tulokset osoittivat, että ympäristössä täytyi olla vaarallisen korkeita lyijypitoisuuksia. Todisteet kerättyään hän otti yhteyttä valtion ympäristövirastoon, joka kieltäytyi tutkimasta asiaa ja väitti Omidon valehtelevan. Asukkaat alkoivat havaita lisää sairastumisia: naiset saivat keskenmenoja, lapsia sairastui ja jopa kuoli. Järjestönsä avulla Omido alkoi tehdä lisää testejä ja pitää asiasta ääntä. CJGEA:n ja slummialueen asukkaiden yhteisen kampanjoinnin seurauksena metallisulattamo suljettiin vuonna 2014.

En halua olla sulkemassa tehtaita, koska ihmisten toimeentulo on riippuvainen niistä. Tässä tapauksessa oli kuitenkin kyse elämästä ja kuolemasta, koska niin paljon lapsia oli kuollut”, Omido sanoi vuonna 2016 KIOSille antamassaan haastattelussa.

Phyllis Omido puhuu kollegoidensa kanssa toimistossa

Phyllis Omido perusti CJGEA-järjestön tuodakseen oikeutta tehtaan myrkytysten uhreille. Kuva: Goldman Environmental Prize

Sinnikkään kampanjoinnin tulos

16.7.2020 annetussa päätöksessä oikeus määräsi 1,3 miljardia Kenian shillinkiä (10,2 milj. euroa) korvauksina Owino Uhurun slummialueen asukkaille, jotka sairastuivat metallisulattamon päästöistä. Oikeus katsoi, että vastuu tapahtuneesta on osin yrityksen ja osin valtion virastojen, jotka eivät puuttuneet asiaan kahdeksan vuoden aikana, asukkaiden valituksista huolimatta. Oikeus määräsi myös alueen puhdistettavaksi sakon uhalla neljän kuukauden kuluessa.

KIOS on tukenut järjestöä vuodesta 2015 lähtien ja auttanut pitämään kampanjointia käynnissä. KIOSin tuella CJGEA koulutti toimittajia käsittelemään ympäristöongelmiin ja ihmisoikeusloukkauksiin liittyviä teemoja. Monet koulutukseen osallistuneet mediatalot uutisoivat metallisulattamosta. Kenya Television Network –kanavan toimittajat tekivät ympäristörikoksista dokumenttielokuvan, josta nousi Keniassa kohu. Asian esillä pitäminen vaikutti siihen, että viranomaiset viimein aloittivat Owino Uhurun tapahtumien selvittämisen ja uhrien lyijypitoisuuksien tutkimisen.

Oikeusjuttu voitettiin juuri nyt, mutta taustalla on vuosien sinnikkyys ja KIOSin kaltaisten järjestöjen pitkäaikainen tuki”, Omido kertoo.

Ympäristönsuojelijat kohtaavat paljon uhkia ja häirintää, koska heidän työhönsä liittyy usein suuria taloudellisia intressejä. Omidon tapauksessa yritys ja viranomaiset painostivat häntä lopettamaan myrkytysten tutkimisen. Häiriköinti paheni vuosi vuodelta ja vuonna 2014 tuntemattomat aseistetut miehet hyökkäsivät hänen kimppuunsa. Hyökkääjät pakenivat naapurin sattuessa paikalle, mikä luultavasti pelasti Omidon hengen. KIOS on rahoittanut turvallisuuskoulutusta CJGEA:lle vastaavan välttämiseksi. Osa työntekijöistä sai ranteessa pidettävän hälytysnapin ja muita turvavälineitä.

Alueen ihmisiä TV-haastattelussa

CJGEA koulutti toimittajia ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksistä ja sai tapaukselle runsaasti mediahuomiota. Kuva: CJGEA

Tärkeä ennakkopäätös

Owino Uhurun metallisulattamo saastutti aluetta yhteensä kahdeksan vuoden ajan, aiheuttaen myrkytyksen oireita sadoille ihmisille. Oikeuden päätös tarkoittaa, että yhteisö voi vihdoin saada apua sairauksien hoitoon ja lääkkeisiin.

Yhteisö saa terveydenhuoltoa, lääkkeitä, puhtaan ja terveellisen ympäristön, sekä voimaantumista”, Omido kertoo.

Kyse on myös tärkeästä ennakkopäätöksestä, jonka perusteella viranomaiset joutuvat jatkossa valvomaan tehtaita paremmin. Teollisuuden täytyy ottaa huomioon saasteiden seuraukset. KIOSin tuki CJGEA:lle jatkuu. Owino Uhurun jälkeen järjestö aikoo laajentaa toimintaansa ja rakentaa Kenian laajuista ympäristöpuolustajien verkostoa.

Phyllis Omido ennakoi tulevaa haastattelussa vuonna 2016:

Mielestäni Owino Uhurun tapaus on osoittanut, että me pystymme taistelemaan ja me pystymme voittamaan”.

 

Kirjoittaja: Ville Louekari

Related news (0)