11.09.2020
Uutiset

Lakien muuttamista, oikeusapua ja ennakkoluulojen kumoamista – näin sateenkaarioikeuksia edistetään Afrikassa ja Aasiassa

Helsinki Pride-viikon kunniaksi haluamme kertoa Itä-Afrikan ja Etelä-Aasian rohkeista sateenkaariaktivisteista. Kokosimme neljä maata, joissa KIOS on viime vuosina tukenut sateenkaarityötä. Mitä haasteita sateenkaariväestö kohtaa ja kuinka aktivistit niihin vastaavat?

 

KIOS on yksi harvoista suomalaisista kansalaisyhteiskunnan toimijoista, jotka tukevat LHBTIQ-järjestöjä kehittyvissä maissa. Voit tukea heitä ja muita ihmisoikeuspuolustajia täältä.

Ugandan nuoret sateenkaariaktivistit

Ugandassa hallitus ja uskonnolliset johtajat levittävät homofobiaa. Homoseksuaalisuus on kielletty laissa vankeusrangaistuksen uhalla. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat arjen syrjintää jatkuvasti: heitä voidaan erottaa koulusta, häätää asunnostaan ja heitä pidätetään usein ilman syytä. Lisäksi he kohtaavat henkistä ja fyysistä väkivaltaa.

Queer Youth Uganda on LHBTIQ-yhteisöön kuuluvien järjestö, joka kouluttaa nuorista aktivisteja, jotta he voisivat sitten ajaa yhteisönsä asiaa. Se tekee töitä parantaakseen vähemmistöjen pääsyä peruspalveluiden pariin, kuten seksuaaliterveydenhuoltoon. Se toimii pääkaupunki Kampalan lisäksi maaseudulla, jossa sateenkaariväestön tukiverkot ovat erityisen huonot.

Väkivallan uhrien asialla Keniassa

Keniassa sateenkaariväestöön kuuluvat väkivallan uhrit eivät useinkaan vie asiaa oikeuteen, koska pelkäävät seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteettinsä paljastumisen johtavan suurempiin ongelmiin. Sateenkaariyhteisöön kohdistuvan vihapuheen takana on uskonnollisten ja kulttuurillisten johtajien lisäksi media, jonka uutisointi aiheesta on pitkään perustunut ennakkoluuloihin.

NGLHRC (National Gay and Lesbian Human Rights Commission) on järjestö, joka antaa ilmaista oikeudellista neuvontaa seksuaalisen suuntautumisen vuoksi syrjinnän ja väkivallan uhreiksi joutuneille. He ovat myös ajaneet oikeusteitse homoseksuaalisuuden dekriminalisoimistaKatso video järjestön perustajasta Njeri Gaterusta.

Kuusi naista seisoo parvekkeella sateenkaarilipun edessä.

KIOSin tiimi yhdessä NGLHRC-järjestön työntekijöiden kanssa.

Myös Kenian rannikolla toimiva Pema Kenya toteuttaa sateenkaariaktivismia monella eri tavalla. He tarjoavat oikeusapua ihmisille, jotka ovat joutuneet väkivallan tai syrjinnän kohteeksi. He kouluttavat vapaaehtoisia tukemaan väkivallan uhreja. Uhrien auttamisen lisäksi on tärkeää muuttaa asenteita. Pema Kenyan mediatiimi tuo yhteen sateenkaari-ihmisiä ja median edustajia, jotta HLBTIQ-uutisointi perustuisi faktoihin. Järjestö sanoo, että se on nähnyt positiivisen muutoksen median suhtautumisessa sateenkaariyhteisöön.

Lakimuutosten voima Sri Lankassa

Sri Lankassa on homoseksuaalisuuden kieltävä laki, mutta korkein oikeus määräsi viime vuonna, ettei lakia voi käyttää tuomion antamiseksi. Sri Lanka on myös luonut seksuaalivähemmistöjen syrjintää ehkäiseviä lakeja. Sateenkaariväestö kohtaa silti paljon arjen syrjintää ja heidän on vaikea saada peruspalveluita.

Equal Ground-järjestö haluaa poistaa ennakkoluuloja, joita sateenkaariväestö kohtaa terveydenhuollossa, kouluissa ja muualla. He ovat järjestäneet koulutuksia terveydenhoitohenkilökunnalle, opettajille ja uskonnollisille johtajille. Kurssipalautteen perustella 95% osallistujista oppi uutta ja suhtautui seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin eri tavalla kuin ennen.

Equal Ground on kampanjoinut lakimuutoksien puolesta jo vuodesta 2004 lähtien. Heidän vaikuttamistyönsä johti siihen, että maan ihmisoikeuskomissio perusti komitean HLBTIQ-kysymyksiä varten.

Järjestö auttaa välittömästi hädässä olevia ja on avannut turvallisia tiloja sekä neuvontalinjan transsukupuolisille. He järjestävät myös vuosittain Pride-tapahtuman pääkaupunki Colombossa.

Equal Ground järjestö Colombo pride-festivaalilla

Equal Ground on järjestänyt Pride-festivaalia maan pääkaupunki Colombossa.

Kolmannen sukupuolen oikeudet Bangladeshissa

Bangladeshissa ja muualla Etelä-Aasiassa transsukupuolisilla hijroilla on pitkä historia, mutta he elävät usein yhteiskunnan marginaalissa. Heidän olemassaolonsa kuitenkin tunnustetaan ja aktivistien ansioista hijrat on tunnustettu myös Bangladeshissa virallisesti kolmantena sukupuolena.

LOSAUK-järjestö on levittänyt suurelle yleisölle tietoa hijroista ennakkoluulojen kumoamiseksi. He tekivät dokumenttielokuvan hijrojen elämästä, jonka näki televisiosta 2 miljoonaa katsojaa. He ovat myös vedonneet korkeimpaan oikeuteen, jotta hallitus pitäisi lupauksensa hijrojen aseman parantamisesta.

Globaalisti tuki transihmisten oikeuksia ajaville järjestöille on ollut erittäin vähäistä, kunnes rahoittajat ovat aivan viime aikoina heränneet myös transkysymysten ja –oikeuksien merkityksellisyyteen.

Miksi tuemme sateenkaarijärjestöjä maailmalla?

Homoseksuaalisuus on yhä kielletty laissa 71 maassa vuonna 2020. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kokevat syrjintää, stigmaa ja jopa vakavaa väkivaltaa. Paikallinen sateenkaariväestö on itse parhaita asiantuntijoita kertomaan, mitkä ovat hyviä keinoja edistää LHBTIQ-oikeuksia heidän maassaan. KIOS tukee monia järjestöjä, jotka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat itse perustaneet ja joita he johtavat.

Voit lahjoittaa sateenkaariaktivistien rohkealle työlle täällä.

 

Kirjoittaja: Ville Louekari