10.09.2020
Blogi

Sateenkaariaktivistit kriisin aikana

Kuvassa Annika Ojala.

Pandemia on vaikeuttanut ihmisoikeuspuolustajien työtä. Samaan aikaan sateenkaariväestö kehittyvissä maissa on entistä alttiimpi syrjinnälle, kirjoittaa KIOSin varapuheenjohtaja Annika Ojala.

Jokaisella maanosalla sateenkaariaktivistit joutuvat yhä työnsä takia vainon, häpäisyn ja häirinnän kohteiksi. Elämme maailmassa, jossa ihmisoikeuksia puolustavat joutuvat päivittäin valmistautumaan siihen, etteivät ehkä palaa illalla kotiin.

Pidätykset, kidutus, katoamiset ja murhat ovat kansainvälisesti sateenkaaritoimijoille surullisen tuttuja. Aseellisten konfliktien keskellä ja poliittisesti herkkien kysymysten parissa työskentely saattaa olla hyvin vaikeaa. Kansalaisjärjestöjen kutistuvan toimintatilan myötä yhä useampi aktivisti joutuu toimimaan pelon ilmapiirissä.

Pandemian aikana ja sen jälkeen sateenkaariväestön tuki tulee turvata, jotta voidaan taata järjestöjen pitkäjänteinen työ yhteisöjen tueksi.

Globaali COVID-pandemia on asettanut ennennäkemättömiä haasteita niin sateenkaariväestön jokapäiväiselle selviytymiselle, kuin sateenkaarioikeuksia ajavien ihmisoikeuspuolustajien työlle.

Rakenteellisen syrjinnän vuoksi sateenkaari-ihmiset kohtaavat usein köyhyyttä, asunnottomuutta tai jäävät sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkopuolelle. Epäoikeudenmukaisuudet altistavat haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset helpommin syrjinnälle poikkeusolosuhteissa. Jokainen meistä on altis tartunnan saamiselle, mutta eri ihmisryhmien kokemus pandemiasta on erilainen.

Esimerkiksi joissakin Afrikan maissa sateenkaari-ihmiset ovat pandemian takia erityisen haavoittuvaisia syvenevän taloudellisen ahdingon takia.

Pandemian aikana ja sen jälkeen sateenkaariväestön tuki tulee turvata, jotta voidaan taata järjestöjen pitkäjänteinen työ yhteisöjen tueksi. Taloudellisista, sosiaalisista ja terveydellisistä epäoikeudenmukaisuuksista huolimatta toivosta ei saa luopua.

KIOS toimii ennen kaikkea ihmisoikeustyötä tekevien järjestöjen työn mahdollistajana.

Tällä hetkellä KIOS on ainoa kansalaisyhteiskunnan toimija Suomessa, joka rahoittaa sateenkaarijärjestöjä kehittyvissä maissa. Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus ovat KIOSille keskeisiä teemoja etenkin ajassa, jolloin kansainvälisillä areenoilla sateenkaariväestön oikeuksien edistäminen on muuttunut haastavaksi.

Tuellamme kumppanijärjestömme ovat parantaneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa sekä heidän oikeuksiensa toteutumista Sri Lankassa, Bangladeshissa, Keniassa, Ugandassa ja Ruandassa.

KIOSin toiminnan fokuksena on paikallisten aktivistien itse suunnittelema ja toteuttama ihmisoikeustyö. KIOS toimii ennen kaikkea ihmisoikeustyötä tekevien järjestöjen työn mahdollistajana.

Sateenkaari-ihmisten historiaan on mahtunut paljon surua ja menetystä. Yhteisömme toivo, voima ja määrätietoisuus ovat kannatelleet meitä monien myrskyjen läpi. Niiden siivittämänä tulemme selviämään tämänkin läpi.

KIOSin varapuheenjohtajana haluan toivottaa kaikille toivon täyteistä ja ihmisoikeusperustaista pride-juhlintaa!

Annika Ojala

Kirjoittaja toimii KIOSin varapuheenjohtajana.

 

Lue myös KIOSin rahoittamasta sateenkaarityöstä neljässä Afrikan ja Aasian maassa täältä.

Kuvassa KIOSin tiimiä ja kenialainen vieras Pride-kulkueessa.

KIOS osallistui Helsinki Pride -kulkueeseen vuonna 2019 yhdessä kenialaisen sateenkaariaktivistin ja ihmisoikeusjuristin Njeri Gaterun kanssa. Hän johtaa KIOSin tukemaa järjestöä National Gay and Lesbian Human Rights Commission (NGLHRC) Keniassa.

 

Jaa
Share: