20.09.2021
Uutiset

KIOSin vuosikertomus 2020 julkaistu

KIOSin vuosikertomus 2020 kertoo, kuinka KIOSin tukemat aktivistit onnistuivat jatkamaan työtään ihmisoikeuksien puolustamiseksi, pandemiankin keskellä. Vuoden aikana KIOS rahoitti 40 ihmisoikeushanketta tai –ohjelmaa Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa.

Koronapandemia teki vuodesta 2020 monin tavoin poikkeuksellisen. Maailman yllättänyt pandemia johti nopeisiin muutoksiin kaikkialla. Vuotta leimasivat epävarmuus tulevasta ja uudenlaiset liikkumis- ja kokoontumisvapauden rajoitukset, joita emme ennen olisi osanneet edes kuvitella.

”Kaikille on viimeistään viime vuoden aikana käynyt selväksi, että ihmisoikeuksia ei voi ottaa varmoina ja annettuina. Oikeuksien puolesta tulee pitää ääntä ja niiden puolesta pitää taistella koko ajan uudestaan,” kirjoittaa KIOSin toiminnanjohtaja Kim Remitz esipuheessaan.

Samalla myös ihmisoikeustyön tekeminen muuttui entistä hankalammaksi. KIOSin tukemat aktivistit joutuivatkin sopeuttamaan toimintansa uusiin olosuhteisiin ja keksimään uusia tapoja tehdä työtä.

Mitä ihmisoikeustyöllä saatiin aikaan?

Vuoden aikana KIOS rahoitti 40 ihmisoikeushanketta tai –ohjelmaa, joista 18 oli Itä-Afrikassa ja 22 Etelä-Aasiassa.

Viime vuonna KIOS ohjasi 732 326 euroa ihmisoikeustyöhön kehittyvissä maissa. Pelkästään viime vuonna päättyneissä 13 hankkeessa tai ohjelmassa mm.

  • 5 866 haavoittuvassa asemassa olevaa ihmistä sai tietoa oikeuksistaan
  • 1 094 viranomaista sai tietoa ihmisoikeuksista ja niihin liittyvistä velvollisuuksistaan
  • 2 007 köyhää tai syrjittyä ihmistä sai oikeusapua tai neuvontaa
  • 34 ihmisoikeusraporttia julkaistiin
  • 22 yhteiskunnalliseen muutokseen tähtäävää oikeuskannetta eteni oikeudessa.

KIOSin kumppanit tekivät ihmisoikeustyötä esimerkiksi keräämällä todistajanlausuntoja rohingya-kansaan Myanmarissa kohdistuneesta kansanmurhasta, vähentämällä ennakkoluuloja sateenkaari-ihmisiä kohtaan Keniassa ja auttamalla ilman puolisoa eläviä syrjittyjä naisia uuden elämän alkuun Nepalissa.

Vuoden aikana pitkäaikainen kumppanimme Keniasta sai merkittävän oikeusvoiton, kun paikallinen tuomioistuin määräsi miljoonakorvaukset slummiyhteisön asukkaille, jotka olivat sairastuneet tehtaan lyijypäästöistä.

Naiset ja ihmisoikeusloukkausten uhrit keskiössä

Vuonna 2020 yleisimmät teemat kumppaneidemme työssä olivat:

  • naisten oikeudet ja tasa-arvo
  • oikeusvaltio ja demokratia
  • pakolaisten ja siirtolaisten oikeudet
  • konflikteihin ja kriiseihin liittyvät ihmisoikeusloukkaukset

KIOS suuntasi rahoituksensa haavoittuvassa ja syrjityssä asemassa olevien oikeuksien suojeluun ja edistämiseen. Tällaisia ryhmiä olivat esimerkiksi pakolaiset ja siirtolaiset, dalitit eli kastittomat, lapsivangit, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, ihmisoikeusloukkausten uhrit ja ihmisoikeuspuolustajat.

Tällä hetkellä KIOS on ainoa kansalaisyhteiskunnan toimija Suomessa, joka rahoittaa sateenkaarijärjestöjä kehittyvissä maissa. Vuonna 2020 KIOS tuki neljää sateenkaarijärjestöä Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa.

Suomessa KIOS teki tiedotustyötä, jonka keskeisin teema oli pandemian vaikutus ihmisoikeuksiin ja ihmisoikeustyöhön.

Lataa vuosikertomus (englanniksi) ja lue lisää vuoden 2020 työstämme!

Lyhennelmä saavutettavassa muodossa löytyy verkkosivuiltamme.

 

Related news (4)

26.11.2022
Uutiset
Nepal

Kuinka siirtotyöntekijöiden oloja voidaan parantaa?

Qatarissa pelattavat jalkapallon maailmanmestaruuskisat ovat nostaneet siirtotyöhön liittyvät epäkohdat tapetille. KIOSin teettämä raportti perkaa Nepalin siirtotyötä, ja keinoja siirtotyöläisten olojen parantamiseksi.

08.11.2022
Uutiset

Lahjoita vaarassa olevien puolustajien suojeluun

Ihmisoikeuksien puolustaminen on vaarallista. Osallistu KIOSin joulukeräykseen ja olet mukana suojaamassa vainottuja ihmisoikeuspuolustajia hädässä ja auttamassa heitä varautumaan tuleviin turvallisuusriskeihin.  

22.11.2022
Blogi

Oppaani pahuuden kohtaamiseen

Oikeushammaslääkäri ja sotarikostutkija Helena Ranta muistelee kirjoituksessaan konfliktialueilla tapaamiaan ihmisoikeuspuolustajia.