15.10.2021
Uutiset

Alle 4% maailman kansalaisista on vapaita vaikuttamaan – KIOS kannusti toimimaan, koska voit

KIOS osallistui #ToimiKoskaVoit -kampanjaan 27.9–1.10. Kampanja muistutti, että on tärkeää tukea kansalaisvaikuttajia ja ihmisoikeuspuolustajia erityisesti siellä, missä kansalaisvaikuttaminen on vaikeaa. Kampanja myös kannusti jokaista suomalaista vaikuttamaan, koska Suomi on yksi harvoja maita, joissa kansalaisvaikuttamista voi tehdä verrattain vapaasti.

Kampanja nosti viikon aikana sosiaalisen median kanavissa esiin ympäri maailmaa toimivia kansalaisvaikuttajia. Yksi esitellyistä oli KIOSin tukeman CJGEA-järjestön perustaja, kenialainen Phyllis Omido, joka on tappouhkauksista huolimatta kampanjoinut yli vuosikymmenen slummialueen saastuttanutta akkutehdasta vastaan.

Kampanjavideossa Omido kertoi työstään:

Omidon tarina lapsen sairastumisesta tehtaan sulkemiseen asti herätti mielenkiintoa somessa ja mediassa. STT ja HS haastattelivat Omidoa ja artikkelit hänestä julkaistiin Helsingin Sanomissa sekä 18 maakuntalehdessä.

Lue HS-haastattelu: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008294461.html

Savon Sanomat: https://www.savonsanomat.fi/uutissuomalainen/4314113

Kansalaisvaikuttajien tarinoiden lisäksi kampanja toi esiin faktoja kansalaisvaikuttamisesta, kuten sen, että alle neljä prosenttia ihmisistä asuu valtioissa, joissa yhdistymis-, kokoontumis- ja sananvapaus toteutuvat. (Lähde: CIVICUS-verkosto)

 

Räp-artisti Paleface jakoi myös kampanjan materiaalia.

Kampanja toi esiin kansalaisvaikuttamisen haasteita ja mahdollisuuksia

Kampanja huipentui perjantaina 1.10. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä somehaasteeseen, jossa ihmisiä ja yhteisöjä haastettiin kertomaan sosiaalisessa mediassa, minkä puolesta he vaikuttavat. Ilahduttavan monta suomalaista järjestöä lähti mukaan haasteeseen ja kertoi somekanavillaan, minkä puolesta he vaikuttavat.

Maanantaina 4.10. julkaistiin Helsingin Sanomissa KIOSin asiantuntijan Katja Ilppolan, Fingon toiminnanjohtajan Juha-Erkki Mäntyniemen ja Vikesin toiminnanjohtajan Auli Starckin yhteinen mielipidekirjoitus. Kirjoituksessa kerrottiin kansalaisvaikuttamisen rajoituksista eri valtioissa ja vaadittiin Suomea tukemaan kansalaisvaikuttajia ja ihmisoikeuspuolustajia siellä, missä vaikuttaminen on vaikeaa.

Lue mielipidekirjoitus täältä: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008303437.html

#ToimiKoskaVoit -kampanjan toteuttivat yhteistyössä Abilis-säätiö, Diakonissalaitos, Fingo, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Siemenpuu-säätiö, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes. Kampanjan toteuttavat järjestöt kuuluvat Fingon ylläpitämään kansalaisyhteiskunta -työryhmään.

Tutustu kampanjasivuihin