09.02.2022

Henkilöllisyystodistus 14 000:lle Kenian kaksoisrekisteröidylle

Nainen kertoo siitä, millaista elämä ilman henkilöllisyystodistusta on.

Kuvakaappaus videosta, joka kertoo elämästä Garissassa ilman henkilöllisyystodistusta.

Kenian hallitus on ilmoittanut suunnitelmastaan myöntää henkilöllisyystodistus 14 000:lle Pohjois-Kenian Garissassa elävälle kaksoisrekisteröidylle ihmiselle.  

Garissa on lähellä Somalian rajaa, ja sen asukkaat ovat pääasiassa somaleja. Maiden välinen raja on tavallaan kuvitteellinen viiva ja on sattumaa, että jotkut syntyvät somalialaisiksi ja toiset kenialaisiksi.  

1980- ja 1990-lukujen vaihteessa sadat tuhannet somalialaiset pakenivat sisällissotaa naapurimaahan Keniaan. Samaan aikaan pakolaisten kansoittamia alueita vaivasi kova kuivuus. Tuolloin myös moni kenialainen somali kirjautui pakolaiseksi saadakseen ruokaa, koulutusta ja terveydenhuoltoa. Koska heidät on rekisteröity pakolaisiksi, eivät he voi saada Kenian henkilökorttia, vaikka ovat asuneet Keniassa koko elämänsä.  

Ilman henkilökorttia SIM-kortin, pankkitilin tai virallisen työn saaminen on lähes mahdotonta. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat siis jääneet käytännössä kansalaisuudettomiksi. Tätä kutsutaan usein ”double registrationiksi”, eli kaksoisrekisteröinniksi. 

Ilman hekilöllisyystodistusta jääneitä auttava Haki na Sheria -järjestö toteaa tiedotteessaan olevansa äärimmäisen iloinen Kenian hallituksen päätöksestä, mutta muistuttaa, että alueella elää paljon enemmän kuin 14 000 kaksoisrekisteröimisen takia vaikeuksiin joutunutta ihmistä.  

”Siksi kehotammekin maan sisäministeriötä luomaan pikaisesti oikeudenmukaisen mekanismin kaksoisrekisteröintiongelman ratkaisemiseksi”, englanninkielisessä tiedotteessa todetaan.  

Haki na Sheria -järjestö pyrkii vaikuttamaan muun muassa Kenian hallitukseen laatimalla raportteja kaksoisrekisteröityjen tilanteesta ja antamalla suosituksia tilanteen parantamiseksi. Haki na Sheria on KIOSin pitkäaikainen kumppani, ja KIOS on tukenut järjestön kansalaisuustyötä. Tällä hetkellä KIOSin tuki keskittyy maaoikeuksiin.  

 Katso video siitä, millaista elämä kaksoisrekisteröitynä on: 

Location