24.03.2022
Uutiset

”Itä-Afrikan Erin Brockovichiksi” kutsuttu Phyllis Omido Maailma kylässä –festivaaleille

Keltamekkoinen tummaihoinen nainen istuu kyykyssä maassa pienen puisen ristin vieressä ja katsoo suoraan kameraan. Ympärillä risuja, heinää ja savista maata, taustalla tiilestä tehtyjä pieniä taloja.

Phyllis Omido kolmikuisen vauvan haudalla. Vauva kuoli viereisen tehtaan päästöjen aiheuttamaan lyijymyrkytykseen. Kuva: Goldman Environmental Prize.

Kenialainen ympäristö- ja ihmisoikeuspuolustaja Phyllis Omido saapuu Suomeen toukokuussa Maailma kylässä –festivaaleille. Omidon ja suomalaisen Elokapina-aktivistin Iiris Laisin puheenvuoroissa pohditaan ympäristöaktivismin roolia ja haasteita eri puolilla maailmaa.

Itä-Afrikan ”Erin Brockovichiksi” kutsuttu Phyllis Omido on tappouhkauksista huolimatta jo yli vuosikymmenen ajan kampanjoinut slummialueen saastuttanutta metallisulattoa vastaan. Työn tuloksena tehdas suljettiin ja oikeus määräsi miljoonakorvaukset lyijymyrkytyksen uhreille.

Helsingissä Omido esiintyy Maailma kylässä –festivaaleilla KIOSin, Siemenpuun ja Elokapinan tuottamassa puheohjelmassa Phyllis Omido ja Iiris Laisi: Ympäristö ja sen puolustajat hätätilassa sunnuntaina 29. toukokuuta klo 14.30-15.00.

Omidon ja suomalaisen Elokapina-aktivistin Iiris Laisin puheenvuoroissa pohditaan ympäristöaktivismin roolia ja haasteita eri puolilla maailmaa. Mitä aktivistit eri maissa ovat saavuttaneet ihmisoikeuksien ja ympäristön hyväksi? Entä millaisia rajoituksia aktivistit kohtaavat ja miten esteet voitetaan? Miten voimme vaikuttaa niin, että muutosta oikeasti tapahtuu? Keskustelun aikana nähdään myös indonesialaisen luonnonsuojelijan Nurain Lapolon videoitu puheenvuoro.

Ympäristönpuolustajat ovat etulinjassa vaatimassa kestävämpää tulevaisuutta kaikille. Silti heidän toimintaansa rajoitetaan niin Suomessa kuin maailmalla. Aktivisminsa aikana Phyllis Omido on kokenut häirintää ja uhkailuja, ja hänet on yritetty jopa tappaa.

Ympäristönpuolustajien suojeleminen on äärimmäisen tärkeää, sillä heidän tekemänsä työ vaikuttaa suuresti ympäristömme kestävyyteen.”

Phyllis Omido on vuoden 2015 Goldman Environmental Prize –palkinnon voittaja. Viime vuonna Time-lehti valitsi hänet maailman 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle. Omido on kenialaisen Center for Justice Governance and Environmental Action –järjestön perustaja ja johtaja. KIOS on tukenut järjestön työtä vuodesta 2015 lähtien.

Tule kuuntelemaan Phyllis Omidon ja Iiris Laisin puheenvuoroja sunnuntaina 29.5. klo 14.30-15.00!

Keskustelu on englanninkielinen. Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Tiivistämössä tai suoran striimin kautta festivaalin verkkosivuilta.

Tutustu ohjelmaan ja puhujiin festivaalin verkkosivuilla.

Lue lisää Phyllis Omidon ja CJGEA-järjestön työstä.

Lue Phyllis Omidon tarina.