05.08.2022
Uutiset
Kenia

Keniassa vaaleja odotetaan henkeä pidätellen

Keniassa äänestetään tiistaina 9.8. Presidentin valinnan ohella Keniassa vaaleissa valitaan myös kansanedustajat ja senaattorit, lääninkuvernöörit sekä maakuntakokouksen jäsenet.

KIOSin kumppani, ihmisoikeusjärjestö IMLU (Independent Medico-Legal Unit) tarkkailee vaaleihin osallistumista muun muassa äänestysturvallisuuden kautta. IMLU on korostanut, että äänestyspaikkojen turvallisuuden lisäksi täytyy myös turvata esimerkiksi äänestyslippujen saapuminen laskentaan sekä rauha laskenta- ja tulosilmoituskeskuksille. IMLU korostaa myös sitä, että kaikkien ehdolla olevien turvallisuus on taattava. Erityisesti naisehdokkaiden ahdistelu on yleistä.

Valtakunnallinen poliisi (The National Police Service, NPS) on vastuussa äänestysturvallisuuden ja -rauhan ylläpidosta. IMLU on kuitenkin huolissaan siitä, ettei poliiseja ole koulutettu tarpeeksi vaaleja varten. Järjestön julkaisemassa raportissa kiinnitetään huomiota siihen, että poliisiin rekrytoitiin vaaleja varten 5 000 uutta työntekijää maaliskuussa 2022. IMLU korostaa, etteivät näin tuoreeltaan palkatut poliisit välttämättä edistä vaaliturvallisuutta, sillä he eivät ole ehtineet saattaa koulutustaan loppuun vaaleihin mennessä. Poliiseja on koulutettu esimerkiksi joukkojenhallinnassa, mutta IMLU ilmaisee huolensa siitä, että koulutukset aloitettiin vasta vuoden 2022 helmikuussa, eivätkä toimintatavat ole vielä ehtineet muuttua käytännöiksi.

Viime vaaleissa vuonna 2017 nähtiin muun muassa mellakoita vaalitulosten selvittyä. Kenialla on historiaa vaalien alla ja niiden aikana tapahtuvista väkivaltaisuuksista: vuonna 2007 ainakin 1 100 ihmistä kuoli, kun presidentinvaalit voittanutta Mwai Kibakia epäiltiin vaalivilpistä. Väkivallan lietsomisesta epäiltiin myös 2013 presidentiksi noussutta Uhuru Kenyattaa, mutta kansainvälinen rikostuomioistuin vapautti hänet ja myös muut epäillyt, kuten nykyisen varapresidentin William Ruton syytteistä todisteiden puutteessa.

Kenian poliisin arvellaan olevan syyllinen ainakin osaan kuolemista, sillä poliisi käytti liiallista voimaa mielenosoittajia kohtaan. Poliiseja ei ole tuomittu väkivallankäytöstä.

Independent Medico-Legal Unit on kampanjoinut aktiivisesti vaaliväkivaltaa vastaan.

 

Valeuutisten määrä nousussa

Keniassa pelätään myös misinformaation ja disinformaation leviämistä. Poliitikot käyttävät misinformaatiota hyväkseen kerätäkseen poliittisia pisteitä. Keniassa sosiaalista mediaa ei tähän mennessä ole rajoitettu vaalien alla, mutta IMLUn raportin mukaan valeuutisten määrä on ollut selvässä nousussa. Facebook sanoo poistaneensa Keniassa yli 70 000 viestiä vihapuheen tai väkivalta- ja yllytyskäytäntöjen noudattamatta jättämisen vuoksi.

Uutisilla on tarkoitus nostattaa epäluuloa kilpailevaa ehdokasta ja tämän kannattajia kohtaan. Keniassa äänestyskäyttäytyminen noudattaa monesti sitä, mitä heimoa kukin edustaa. Nykyään istuva presidentti on heimoltaan kikuju, mutta tällä kertaa kumpikaan kärkiehdokkaista, William Ruto tai Raila Odinga, eivät ole tästä heimosta. Ruto kuuluu kalenji-heimoon ja Odinga puolestaan on luo.

Sen sijaan nykyisen presidentti Uhuru Kenyattan ja tämän vaaleissa ehdokkaana olevan varapresidentin Ruton väliseen suhteeseen on tullut syvä railo sen jälkeen, kun Kenyatta asettui opposition ehdokkaan Raila Odingan taakse. Odingan ja Kenyattan suvuilla on pitkä historia toistensa arkkivihollisina. Tämä myös tarkoittaa sitä, ettei Keniassa ole tällä hetkellä varteenotettavaa oppositiota, sillä Odinga on ollut Kenyattan johtaman Jubilee-puolueen äänekäs kritisoija. William Ruto yrittääkin esittää itsensä nyt kahden poliittisen dynastian ulkopuolisena ehdokkaana. Nähtäväksi jää, millaisia reaktioita vaalitulos herättää.

Kenian vaalien lähestyessä koulut on määrätty olemaan kiinni, ja länsimaiden lähetystöt on suljettu mahdollisten väkivaltaisuuksien pelossa. Lisäksi tuhansien kauppojen ja muiden palveluiden ennustetaan olevan kiinni. Vaalipäivä on julistettu Keniassa kansalliseksi vapaapäiväksi.

Location