16.09.2022
Uutiset

KIOSin vuoden 2021 raportti on nyt julki

KIOSin vuoden 2021 vuosiraportti kertoo, että KIOSin tukemat ihmisoikeuspuolustajat ovat pystyneet jatkamaan työtään myös silloin, kun osassa maailmaa on ollut vielä koronapandemian vastaisia rajoituksia. Vuonna 2021 KIOS tuki yhteensä 41:tä hanketta Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa.

Koronapandemian hillitsemiseksi tarkoitettuja rajoitustoimenpiteitä jatkettiin osassa maailmaa vielä vuonna 2021. Rajoituksista huolimatta KIOSin kumppanit pystyivät järjestämään toimintojaan.

”Olemme saaneet huomata, että rajoitustoimenpiteistä on tullut uusi normaali ja ihmisoikeustilanne on selvästi heikentynyt monessa maassa”, kirjoittaa KIOSin toiminnanjohtaja Kim Remitz esipuheessa.

Ihmisoikeustyön tekeminen on toki vaikeutunut, kun pandemiaa ja sen jälkiseurauksia on käytetty tekosyynä esimerkiksi poliittisten oikeuksien pysyvämmille rajoituksille. KIOSin tukemat aktivistit ovat joutuneet mukauttamaan toimintaansa ”uuteen normaaliin” sekä löytämään uusia tapoja toimia.

Toisaalta, myönteistä on se, että ihmisoikeuksista on tullut entistä yleisempi ja laajempi keskustelunaihe, ja ihmiset ymmärtävät entistä paremmin, että niiden puolesta on taisteltava.

Mitä ihmisoikeustyöllä saatiin aikaan?

Vuoden aikana KIOS rahoitti 41 ihmisoikeushanketta tai –ohjelmaa, joista 23 oli Itä-Afrikassa ja 18 Etelä-Aasiassa.

Viime vuonna KIOS ohjasi 1 007 382 euroa ihmisoikeustyöhön kehittyvissä maissa. Viime vuonna päättyneissä 12 hankkeessa tai ohjelmassa mm.

  • 18 112 ihmistä sai tietoa oikeuksistaan
  • 1 799 viranomaista sai tietoa ihmisoikeuksista ja niihin liittyvistä velvollisuuksistaan
  • 2 194 sai oikeusapua tai neuvontaa
  • 10 ihmisoikeusraporttia julkaistiin
  • 14 yhteiskunnalliseen muutokseen tähtäävää oikeuskannetta eteni oikeudessa.

KIOSin kumppanit tekivät ihmisoikeustyötä muun muassa raportoimalla dalit-naisiin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia Nepalissa, taistelemalla kidutusta vastaan Keniassa sekä edistämällä yritysvastuuta Ugandassa.

Naiset ja heikommassa asemassa olevat keskiössä

Vuonna 2021 yleisimmät teemat kumppaneidemme työssä olivat:

  • Heikoimmassa asemassa olevien oikeudet
  • Naisten oikeudet ja tasa-arvo
  • Oikeusvaltio ja demokratia
  • Yritystoiminta ja ihmisoikeudet

KIOS suuntasi rahoituksensa haavoittuvassa ja syrjityssä asemassa olevien oikeuksien suojeluun ja edistämiseen. Tällaisia ryhmiä olivat esimerkiksi pakolaiset ja siirtolaiset, dalitit eli kastittomat,  seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, ihmisoikeusloukkausten uhrit ja ihmisoikeuspuolustajat.

Suomessa KIOSin viestintä käsitteli useita teemoja, muun muassa sitä, mitä jälkiä pandemia on jättänyt ihmisoikeuksiin sekä kansalaisten vapauteen.

Lataa vuosikertomus(PDF-tiedosto) (englanniksi) ja lue lisää vuoden 2021 työstämme!

Lyhennelmä saavutettavassa muodossa löytyy verkkosivuiltamme.

 

 

 

Related news (0)