26.09.2022
Uutiset

Osallistu Toimi, koska voit –haasteeseen

KIOS on mukana kansalaisvaikuttamisen tärkeyttä korostavassa Toimi, koska voit –kampanjassa. Osallistu kampanjaan kertomalla sosiaalisessa mediassa, miten sinä toimit paremman tulevaisuuden puolesta!

Kansalaisvaikuttaminen on yhä haastavampaa monissa maailman maissa. Vain kolme prosenttia ihmisistä asuu valtioissa, joissa yhdistymis-, kokoontumis- ja sananvapaus toteutuvat. Tämä tarkoittaa, että miljardien ihmisten kansalaisvapauksia rajoitetaan, myös eri puolella Eurooppaa ja aivan Suomen lähialueilla, kuten Venäjällä.

Useat kansainväliset raportit osoittavat, että tilanne on heikentynyt 2000-luvun alusta lähtien. Valtiot rajoittavat kansalaistensa toimintaa esimerkiksi pidättämällä ihmisoikeuspuolustajia, hyökkäämällä toimittajia vastaan ja estämällä mielenosoitusten järjestämisen.

Riskeistä huolimatta lukemattomat kansalaisvaikuttajat toimivat ihmisoikeuksien ja paremman tulevaisuuden puolesta. Ihmiset esimerkiksi herättävät keskustelua yhteiskunnan epäkohdista ja järjestävät mielenosoituksia vähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Suomi on yksi harvoista maailman valtioista, joissa kansalaisyhteiskunta voi toimia verrattain vapaasti. Tästä huolimatta myös Suomessa aktivistit kohtaavat esimerkiksi häirintää ja uhkailua.

Aktivisteja eri puolilta maailmaa

Kehitysjärjestöjen Toimi, koska voit -kampanja nostaa esiin kansalaisvaikuttamisen merkitystä paremman tulevaisuuden rakentamisessa ja ihmisoikeuksien puolustamisessa. Kampanja esittelee ympäri maailmaa toimivia kansalaisvaikuttajia, heidän tarinoitaan sekä ajatuksiaan vaikuttamisesta. Tänä vuonna kampanja nostaa esille myös anonyymisti kansalaisvaikuttajia maista, joissa omalla nimellään esiintyminen voisi asettaa heidät vaaraan.

Osallistu somehaasteeseen

Toimi, koska voit kampanja -käynnistyy maanantaina 26. syyskuuta ja huipentuu perjantaina 30. syyskuuta. Tällöin kampanja haastaa ihmisiä ja yhteisöjä kertomaan sosiaalisessa mediassa, miten he vaikuttavat. Kampanja loppuu Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä 1. lokakuuta.

Osallistu kampanjaan kertomalla perjantaina 30. syyskuuta sosiaalisessa mediassa miten sinä vaikutat. Jos toimit järjestössä, voit myös osallistua kertomalla järjestösi somekanavissa, miten järjestönne vaikuttaa. Käytä kampanjan tunnisteita #ToimiKoskaVoit ja #MinäVaikutan tai #MeVaikutamme.

Koko kampanjaviikon ajan 26.9. – 2.10. voit osallistua jakamalla postauksia ja kommentoimalla niitä.

Lue lisää kampanjasta ja käy lataamassa itsellesi somajakokuvat!

Related news (0)