13.12.2022
Blogi

Vaarallinen laji

Naiset osoittamassa mieltään.

Kuva: Holger Priedemuth

Ihmisoikeuksien puolustaminen on yksi maailman vaarallisimmista tehtävistä. Viime vuonna ennätykselliset 358 ihmisoikeuspuolustajaa tapettiin, ja paljon useampia pahoinpideltiin ja vangittiin. Rohkeat ihmisoikeuspuolustajat tarvitsevat tukeasi nyt, kirjoittaa KIOSin toiminnanjohtaja Kim Remitz.

Vuoden 2017 helmikuussa Keniassa ympäristöaktivistin 12-vuotias poika katosi. Omaiset pelkäsivät, että hänet oli kidnapattu, sillä hänen isänsä ja muut järjestön aktiivit olivat saaneet uhkauksia sen jälkeen, kun he olivat haastaneet saastuttavan tehtaan oikeuteen. Kaikki paikalliset verkostot hälytettiin etsimään lasta ja tämän kuvaa jaettiin sosiaalisessa mediassa. Tapauksesta nousi suuri kohu, ja muutaman päivän päästä sieppaajat jättivät lapsen tielle erään kylän lähellä. Tällä kertaa sieppaajat olivat pelästyneet huomiota, ja lapsi pelastui. 

Ihmisoikeuksien puolustaminen on yksi maailman vaarallisimmista tehtävistä. Viime vuonna ennätykselliset 358 ihmisoikeuspuolustajaa tapettiin, ja paljon useampia pahoinpideltiin ja vangittiin. Monet maat ovat kiristäneet sananvapautta ja muita kansalaisvapauksia on rajoitettu mielivaltaisesti. 

KIOS perusti ihmisoikeuspuolustajien turvarahaston viime vuonna antamaan kiireellistä apua silloin, kun tilanne on todella uhkaava. Tähän mennessä siitä on ohjattu varoja Ugandaan ja Sri Lankaan, joissa ihmisoikeuspuolustajia on vainottu – joko poliisin toimesta tai yksityisten toimeksiantajien taholta. Jokaisella on oikeus puolustaa ihmisoikeuksia. Se voi tarkoittaa epäkohtien paljastamista tai heikossa asemassa olevien ihmisten puolustamista. Ihmisoikeuspuolustajille on oikeus elää ilman pelkoa väkivallasta. 

Nämä rohkeat ihmiset tarvitsevat tukeasi nyt – joillekin heistä ensi viikolla voi olla jo liian myöhäistä! Pienikin summa auttaa, ja antaa heille paremmat mahdollisuudet.

Kirjoittaja

Silmälasipäinen, paitaan ja villatakkiin pukeutunut mies.
Kim Remitz

Kirjoittaja on KIOSin toiminnanjohtaja.

Related news (0)