02.06.2023
Uutiset

Nepalin uusi kansalaisuuslaki antaa toivoa kansalaisuudettomille

Kuvassa on passi.

Kuvituskuva: Unsplash

Lain myötä esimerkiksi yksinhuoltajaäitien lapset saavat kansalaisuuden, mikä on patriarkaalisessa Nepalissa suuri edistysaskel. KIOSin kumppani CAPN ajaa kansalaisuudettomien asiaa Nepalissa.

Nepalin presidentti Ram Chandra Poudel allekirjoitti keskiviikkona 31. toukokuuta kansalaisuuslain muutosesityksen. Lakiesitys on ollut keskustelun kohteena jo pitkään: vuonna 2022 Nepalin kansalliskokous ja edustajainhuone viimein hyväksyivät lakiesityksen, mutta silloinen presidentti Bidya Devi Bhandari kieltäytyi allekirjoittamasta sitä.

Uusi kansalaisuuslaki takaa kansalaisuuden esimerkiksi niiden vanhempien lapsille, jotka ovat saaneet kansalaisuuden synnyinpaikkansa perusteella. Kansalaisuus taataan myös yksinhuoltajaäitien lapsille. Patriarkaalisessa Nepalissa kansalaisuus on ollut hyvin riippuvainen aviomiehestä tai isästä. Aiemmin yksinhuoltajaäitien on käytännössä ollut hyvin vaikeaa saada kansalaisuutta lapsilleen. Ne, jotka eivät ole saaneet kansalaisuutta, eivät voi äänestää, saada ajokorttia, puhelimen SIM-korttia tai avata pankkitiliä.

KIOSin kumppani CAPN (Citizenship Affected Peoples Network) ajaa kansalaisuudettomien asiaa Nepalissa. CAPNin mukaan seuraava askel nyt lain allekirjoittamisen jälkeen on saada paikalliset virkahenkilöt, kansanedustajat ja muut sidosryhmät tietoisiksi laista ja siitä, kuinka se toimeenpannaan.

Related news (0)