18.09.2023
Uutiset

KIOS mukana kehitysjärjestöjen yhteisessä Toimi, koska voit-kampanjassa!

Kuvassa karttamuodossa esiteltynä kansalaisyhteiskunnan tilanne maailmalla

Kansalaisvaikuttamista rajoitetaan monissa maailman valtioissa, mutta Suomessa tilanne on verrattain hyvä. Kehitysjärjestöjen yhteinen Toimi, koska voit -kampanja juhlistaa kansalaisvaikuttamisen merkitystä paremman tulevaisuuden rakentamisessa ja ihmisoikeuksien puolustamisessa. Samalla kampanja muistuttaa, että kansalaisvaikuttamista rajoitetaan yhä enemmän.

Kansalaisvapauksia rajoitetaan globaalisti

Vain kolme prosenttia maailman ihmisistä asuu valtioissa, joissa kansalaisten yhdistymis-, kokoontumis- ja sananvapaus toteutuvat. Toisin sanoen miljardien ihmisten kansalaisvapauksia rajoitetaan – myös eri puolilla Eurooppaa.

Suomi kuuluu harvinaiseen joukkoon, sillä se on yksi maista, joissa nämä oikeudet toteutuvat parhaiten. Kansainvälinen CIVICUS-verkosto luokittelee raportissaan Suomen osaksi 38 valtion ryhmää, joiden kansalaisyhteiskunnan tila on avoin. Raportti julkaistaan vuosittain.

Valtiot rajoittavat kansalaistensa toimintaa esimerkiksi pidättämällä ihmisoikeuspuolustajia, hyökkäämällä toimittajia vastaan ja estämällä mielenosoitusten järjestämisen.

Maailmanlaajuinen tilanne on heikentynyt 2000-luvun alusta lähtien. Tämä on huolestuttavaa, sillä kansalaisvaikuttaminen on olennainen keino rakentaa oikeudenmukaisempia yhteiskuntia: elinvoimainen kansalaisyhteiskunta on demokratian kivijalka. Venäjän yhteiskunnallinen kehitys on yksi esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, jos kansalaisyhteiskunnan toiminta estetään.

”Lukemattomat demokratiaa ja ihmisoikeuksia edistävät kansalaisvaikuttajat jatkavat työtään riskeistä huolimatta. Ilman toimivaa kansalaisyhteiskuntaa yhteiskunnat eivät voi kehittyä eikä ihmisten oikeudet ja hyvinvointi vahvistua”, sanoo Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön KIOSin asiantuntija Katja Ilppola.

Globaalin etelän kansalaisvaikuttajat esillä

Kehitysjärjestöjen Toimi, koska voit -kampanja nostaa esiin globaalissa etelässä toimivia kansalaisvaikuttajia.

Kampanja nostaa esiin kahdeksan kansalaisvaikuttajan tarinan eri puolilta maailmaa. Kampanja kannustaa parempaa tulevaisuutta rakentavaan ja ihmisoikeuksia puolustavaan vaikuttamiseen. Vaikuttamiseen tarvitaan lisäksi luotettavaa tietoa.

Suomi tukee globaalin etelän kansalaisyhteiskuntia ja kansalaisvaikuttajia erityisesti kehityspolitiikan keinoin. Toimi, koska voit -kampanja muistuttaa, että tätä tukea on tärkeä jatkaa. Kampanja käynnistyy 18. syyskuuta ja päättyy sunnuntaina 1. lokakuuta Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä. Kampanja järjestetään tänä syksynä kolmatta kertaa.

Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Abilis-säätiö, Diakonissalaitos, Fingo, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Siemenpuu-säätiö, Suomen Lähetysseura, Taksvärkki ry ja Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes.

Tutustu kampanjasivuihin: www.fingo.fi/toimi-koska-voit

 

Related news (0)