28.09.2023
Uutiset
Kenia

KIOSin kumppanille Phyllis Omidolle Right Livelihood -palkinto

Phyllis Omido seisoo nyrkki pystyssä aidan edessä yhdessä muiden mielenosoittajien kanssa.

Kuva: Phyllis Omido/Right Livelihood

Pitkään tukemamme kenialaisen järjestön Center for Justice Governance and Environmental Action (CJGEA)  perustaja ja johtaja Phyllis Omido on yksi tämän vuoden Right Livelihood –palkinnon saajista. Omido sai palkinnon ”uraauurtavasta kamppailustaan paikallisten yhteisöjen maa- ja ympäristöoikeuksien turvaamiseksi sekä ympäristöoikeuksien edistämiseksi”.

Phyllis Omido on kenialainen ihmisoikeus- ja ympäristönpuolustaja, joka on johtanut Mombasassa sijaitsevan Owinouhurun slummiyhteisön taistelua lyijymyrkytyksen uhrien oikeuksien ja terveyden puolesta. Yli kolmesataa lasta ja viisikymmentä aikuista on kuollut ja monet muut sairastuneet vakavasti yhteisön viereen perustetun akkujen kierrätystehtaan levittämistä myrkyistä. 

Omidon johtama CJGEA-järjestö sai viranomaiset sulkemaan tehtaan ja useita samankaltaisia tehtaita eri puolilla Keniaa. CJGEA on myös vuosien ajan käynyt oikeustaistelua Kenian ympäristöviranomaisia ja tehtaan omistajia vastaan, jotta Owinouhurun ympäristö puhdistettaisiin ja lyijymyrkytyksen uhrit saisivat korvauksia. Vuonna 2020 kenialainen oikeusistuin myönsi uhreille miljoonakorvaukset, mutta kesällä 2023 valitustuomioistuin kumosi korvaukset ja palautti asian uuteen käsittelyyn. Järjestö jatkaa taistelua korkeimmassa oikeudessa.

KIOS on rahoittanut CJGEA-järjestön työtä ja seurannut Owinouhurun asukkaiden taistelua vuodesta 2015. KIOSin tuella CJGEA on pystynyt jatkamaan oikeustaistelua lyijymyrkytyksen uhrien oikeuksien puolesta sekä perustamaan laajan ympäristönpuolustajien verkoston. Phyllis Omido on tulossa Suomeen KIOSin kutsumana joulukuussa.

KIOS onnittelee Phyllis Omidoa ”vaihtoehto-Nobelista”

KIOS onnittelee Phyllis Omidoa Right Livelihood -palkinnon johdosta. Palkinto tunnetaan myös ”vaihtoehto-Nobelina”, ja se myönnetään henkilöille, jotka rohkeasti ratkaisevat globaaleja haasteita.

”Olemme vaikuttuneita Phyllis Omidon ja muiden palkinnon saajien työstä. On innostavaa nähdä ihmisten työskentelevän intohimoisesti ja sitoutuneesti toisten oikeuksien ja hyvinvoinnin puolesta. Pitkän yhteistyömme aikana Phyllis Omido on osoittanut meille mitä omistautuminen tarkoittaa, kun hän on jatkanut taistelua ympäristöoikeudenmukaisuuden ja paikallisyhteisöjen oikeuksien puolustamiseksi,” KIOSin Itä-Afrikan ihmisoikeustyöstä vastaava asiantuntija Maarit Roström sanoo. 

”Maan ja ympäristön puolustajat kohtaavat työssään maailmalla suuria haasteita. Tiedämme, että Phyllis on kohdannut vastoinkäymisiä ja joutunut tekemään suuria henkilökohtaisista uhrauksia, mutta siitä huolimatta hän on jatkanut työtään varmistaakseen, että oikeus puhtaaseen ja terveeseen ympäristöön on kaikkien oikeus.”

 

Phyllis Omido seisoo keskellä ihmisjoukkoa ja puhuu. ihmisjoukkoa

Kuva: CJGEA

Omido on jo aiemmin saanut paljon kansainvälistä tunnustusta. Vuonna 2015 hänet valittiin Goldman-ympäristöpalkinnon saajaksi, ja muun muassa yhdysvaltalainen The Time -lehti valitsi hänet vuonna 2021 sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalleen.

Lue lisää Phyllis Omidon Right Livelihood -palkinnosta.

Lue Phyllis Omidon tarina.

Katso KIOSin video Phyllis Omidosta.

 

Location

Related news (0)