07.11.2023
Uutiset

Gazan humanitäärinen kriisi vaatii välitöntä toimintaa – KIOS ja muut järjestöt vetoavat tulitauon puolesta

Kuvassa mustalla taustalla valkoisella teksti Tulitauko ja oranssilla Nyt!, jonka jälkeen #ceasefirenow. Tekstin yläpuolella kyyhky oliivinlehtioksa suussa. Vasemmassa yläreunassa oranssi KIOS-logo (teksti KIOS kahdella rivillä kulmista auki olevan neliön keskellä)

Humanitäärinen tilanne Gazassa on huolestuttava ja uhkaa ihmisten ihmisoikeuksien toteutumista. KIOS vetoaa Gazan taisteleviin osapuoliin,tulitauko tulee saada aikaan välittömästi. Kansainvälisiä sopimuksia, humanitaarista oikeutta ja ihmisoikeuksia tulee kunnioittaa. Suomen hallituksen tulee edistää tulitaukoa, jotta humanitaarinen apu pääsee perille.  

Olemme viimeisten viikkojen aikana todistaneet ennennäkemättömän paljon tuhoa ja väkivaltaa sekä Gazassa että Israelissa. KIOS on mukana muiden kansalaisjärjestöjen kanssa vaatimassa humanitäärisen avun pääsyä alueelle sekä tulitaukoa. Kannanottoihin mukaan lähtemisellä haluamme olla mukana osoittamassa huolemme ihmisoikeuksien tilanteesta. Humanitäärinen tilanne Gazassa on äärimmäisen huolestuttava ja alueella on pula perustarvikkeista, kuten vedestä ja lääkkeistä. Konfliktilla on ollut jo nyt merkittävät inhimilliset kustannukset, lähes 10 000 gazalaista on menehtynyt ja näistä yli 3700 on lapsia. Israelilaisten kuolonuhrien määrä on noin 1400 ihmistä. Tämä kaikki tapahtuu tilanteessa, jossa humanitäärisen avun tarve on myös globaalilla tasolla suuri ja kuilu apua tarvitsevien ja sitä saavien välillä on kasvanut historiallisen suureksi.  

Välitön tulitauko tarpeellinen humanitäärisen katastrofin estämiseksi 

KIOS on mukana yli 600 muun kansalaisjärjestön kanssa vaatimassa välitöntä tulitaukoa. Vetoomuksen kohteena on kansainvälinen yhteisö ja YK:n turvallisuusneuvosto. Välitöntä tulitaukoa tarvitaan, jotta ihmishenkiä ei menetä enää lisää. Vetoomuksen voi allekirjoittaa myös yksityishenkilöt. Tarkemmat ohjeet sekä vetoomuksen vaatimukset löytyvät täältä. Saman linkin kautta voit myös itse allekirjoittaa vetoomuksen. Vetoomus on englanniksi.  

Siviilien suojelu ensisijaista 

KIOS on mukana Fingon laatimassa järjestöjen yhteisessä kannanotossa vaatimassa, että Suomi edistää humanitaarisen oikeuden toteutumista, panttivankien vapauttamista sekä humanitaarisen avun lisäämistä Gazaan. Kannanoton on KIOSin lisäksi allekirjoittanut 21 kansalaisjärjestöä. Keskeistä on saada osapuolet noudattaman humanitaarista oikeutta, jonka keskiössä on siviilien suojelu. Lisätietoa ja kannanoton tarkemmat vaatimukset löytyvät Fingon verkkosivuilta 

Related news (0)