07.02.2024

Suomi ei saa kaataa yritysvastuudirektiiviä 

Kuvassa teksti Suomi ei saa kaataa yritysvastuudirektiiviä mustalla pohjalla

Kansalaisjärjestöjen Ihmisoikeussäätiö KIOS vetoaa Suomen hallitukseen ja pyytää Suomea puolustamaan yritysvastuudirektiiviä suuren valiokunnan käsittelyssä torstaina 8. helmikuuta ja sekä varmistamaan, että Suomi äänestää yritysvastuudirektiiviesityksen puolesta EU-neuvostossa 9. helmikuuta.  

KIOS on huolestunut siitä, että hallituksen kannan mukaan Suomi voi pidättäytyä äänestämästä vuosia valmistelussa olleen yritysvastuudirektiivin saavutetusta neuvottelutuloksesta EU-neuvostossa. Suomi on esimerkillisesti edistänyt EU-tason yritysvastuulainsäädäntöä, jota myös nykyinen hallitus on sitoutunut ohjelmassaan kehittämään.

Yritysvastuudirektiivi tukee yrityksiä kunnioittamaan ihmisoikeuksia 

Yritysvastuudirektiivin edistäminen on tärkeää, sillä se tukee yrityksiä kunnioittamaan ihmisoikeuksia, suojelemaan ympäristöä ja hillitsemään ilmastonmuutosta. Direktiivi asettaisi suurille yrityksille velvollisuuden selvittää toimintaansa liittyvät haitalliset ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutukset sekä puuttumaan niihin. Se velvoittaisi yritykset laatimaan ja toteuttamaan ilmastotoimia koskevat siirtymäsuunnitelmat. Lisäksi direktiivi parantaisi ihmisoikeusloukkausten uhrien oikeussuojaa ja heillä olisi paremmat mahdollisuudet saada oikeutta EU:n jäsenvaltioiden tuomioistuimissa.  

KIOS pitää yritysvastuudirektiivin siviilioikeudellista vastuuta koskevaa elementtiä erittäin tärkeänä, jotta ihmisoikeusloukkauksia kokeneet ihmiset ja yhteisöt voivat saada oikeutta direktiivin mahdollistavan ryhmäkanneoikeuden kautta esimerkiksi kansalaisjärjestöjen tuella.  

”On hyvin vaikea ymmärtää, miksi hallitus tässä vaiheessa muuttaisi Suomen linjaa asiassa ja pidättäytyisi äänestämästä direktiivin puolesta. Direktiivin avulla otettaisiin isoja harppauksia ympäristön sekä ihmisoikeuksien turvaamiseksi. Yksittäisen kansalaisen on käytännössä lähes mahdotonta nostaa kannetta suuria yrityksiä vastaan.”, kommentoi KIOSin toiminnanjohtaja Kim Remitz. 

Myös useat vastuulliset yritykset kannattavat velvoittavaa sääntelyä, muun muassa sen vuoksi että se edistää kilpailukykyä selkeyttämällä kansainvälisen kaupan pelisääntöjä ja vähentämällä yrityksille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa.   

Äänestämisestä pidättäytyminen vastaa ääntenlaskennassa esityksen vastustamista, minkä vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että Suomi äänestää direktiiviesityksen puolesta. 

Löydät kirjeemme suuren valiokunnan jäsenille täältä. Lisäksi olemme jo aiemmin tällä viikolla olleet mukana laajemmassa lähes 30 kansalaisjärjestön yhteiskirjeessä yritysvastuudirektiivin puolesta.

Related news (0)