Ennakkoluuloja sateenkaariväestöä kohtaan poistettu Keniassa

KIOSin kumppanijärjestö Keniassa edistää seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen pääsyä palveluiden piiriin ja inkluusiota päätöksentekoon viidessä maakunnassa. PEMA Kenya syntyi, kun joukko homomiehiä päätti ottaa hoitaakseen hautajaiset menehtyneelle sateenkaarinuorelle, jonka oma yhteisö oli hylännyt.

Järjestö tekee töitä tahojen parissa, jotka ovat syrjineet ja aiheuttaneet väkivaltaa sateenkaariväestöä kohtaan. He auttavat poliisia, uskonnollisia johtajia, toimittajia, terveysviranomaisia ja juristeja ymmärtämään LHBTIQ+ ihmisiä ja mitä ihmisoikeusloukkauksia heihin kohdistuu.

Ennakkoluuloja on korjattu koulutuksissa faktoilla ja tällä on ollut vaikutusta. Mombasassa terveydenhuollon työntekijät kertoivat jakaneensa hankkeessa oppimaansa tietoa sukupuolten moninaisuudesta ja sateenkaarioikeuksista kollegoilleen työpaikoillaan terveyskeskuksissa. Sateenkaari-ihmiset puolestaan kertoivat järjestölle, että heidän on entistä helpompi hakea apua terveyskeskuksista.

Myös poliisien asenteissa on nähty muutosta. Ennen kaupungin katupartiossa olevien poliisien tavoitteena oli pidättää homoja joka perjantai. Koulutusten ansiosta poliisi ei enää määritä homoja pidätysten kohteeksi. Asianajajat kertovat myös olevansa entistä valmiimpia palvelemaan sateenkaari-ihmisiä asiakkaina.

Uskonnollisten johtajien asenteisiin pystyttiin myös vaikuttamaan ja sateenkaari-ihmisten häätäminen kirkoista ja moskeijoista on sateenkaari-ihmisten mukaan vähentynyt. Myös vihasaarnojen määrä on vähentynyt.