Ugandan sateenkaariväki entistä tietoisempia oikeuksistaan

Queer Youth Uganda (QYU), edistää sateenkaarioikeuksia Ugandassa, jossa homoseksuaalisuus on laitonta ja stigmatisoitua. Järjestö edistää erityisesti 18-35 -vuotiaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeuksia.

QYU työskentelee pääkaupungissa Kampalassa sekä useissa piirikunnissa Ugandan maaseudulla. Perustaja Opio Sam Leticia perusti Queer Youth Ugandan sen jälkeen, kun tuli vainotuksi ja hakatuksi transsukupuolisuutensa takia.

KIOSin tukemassa hankkeessa koulutettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia ihmisoikeuksista ja niiden puolustamisesta. Järjestö koulutti muun muassa 16 ihmisoikeuksien puolustajaa, jotka auttavat yhteisöjensä sateenkaariväestöä kertomalla heille heidän oikeuksistaan sekä dokumentoimalla ja raportoimalla ihmisoikeusloukkauksia. Huolimatta koronapandemian aiheuttamista haasteista, hanke pystyttiin toteuttamaan, joskin koulutusten osallistujamäärää muutettiin pienemmäksi turvavälien vuoksi.

Queer Youth Uganda koulutti hankkeessa myös 37 LGBTIQA+ -yhteisön jäsentä Etelä- ja Itä-Ugandassa kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista. Koulutetut henkilöt tavoittivat yhteensä noin 116 sateenkaariyhteisön jäsentä, joille he ovat jakaneet tietouttaan eteenpäin.