Vauvasieppauksia torjuttu Ugandassa

Kun vastasyntynyt vauva katosi ugandalaisessa sairaalassa, paikallinen järjestö vei asian oikeuteen. Tapaus on saanut paljon huomiota ja parantanut sairaalan käytäntöjä sekä vastasyntyneiden turvallisuutta.

Ugandassa KIOS on tukenut paikallista kansalaisjärjestöä Center for Health, Human Rights and Development (CEHURD) viemään oikeuteen tapauksen, jossa vastasyntynyt vauva katosi maan suurimmassa sairaalassa. Kun kaksosia odottanut äiti heräsi nukutuksesta, hänelle väitettiin, että toinen lapsista oli kuollut. Äidille näytettiin kuollut vauva, mutta DNA-tutkimuksesta selvisi myöhemmin, että lapsi ei ollut hänen. Ugandan sairaaloissa vastasyntyneiden katoaminen ei ole epätavallista. Köyhyys, korruptio ja heikko lainsäädäntö tekevät maasta otollisen kohteen ihmiskaupalle.

Päätöksessään vuonna 2017 oikeus määräsi, että sairaalan pitää parantaa vauvojen turvallisuutta. Sairaala määrättiin myös maksamaan pariskunnalle rahallinen korvaus ja järjestämään psykologista tukea.

CEHURDin työn tuloksena sairaala paransi turvallisuuskäytäntöjään. Nyt vastasyntyneet rekisteröidään ja he saavat rannekkeen, joka yhdistää vauvan äitiinsä. Sairaala loi käytännöt kuolintapausten rekisteröimiselle. Vierailijoiden ja potilaiden kulkua sisään ja ulos sairaalasta on alettu valvoa. Näiden muutosten avulla vastasyntyneiden katoaminen on jatkossa vaikeampaa. CEHURD on myös kouluttanut terveydenhoitohenkilökuntaa ja poliisia sekä tiedottanut asiasta, joten tapaus voi vaikuttaa koko maan vastasyntyneiden turvallisuuteen ja äitiysterveyteen.