Aktivistien tarinat

Vuodesta 1998 lähtien KIOS on puolustanut ja edistänyt ihmisoikeuksia maailmalla. Lue KIOSin tukemien aktivistien ja heidän järjestöjensä rohkeasta ja peräänantamattomasta työstä ihmisoikeuksien puolesta.

Memory Bandera: Ihmisoikeuksia puolustavat naiset ovat uhattuina

Tiedän henkilökohtaisesti, että monessa Afrikan maassa ei voi ajaa naisten oikeuksia odottamatta vastareaktiota. Naispuolisia ihmisoikeuspuolustajia pyritään ajamaan marginaaliin, heitä hiljennetään ja mitätöidään. He kohtaavat seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa häirintää sekä mustamaalausta.

Lue lisää →

Gerald Kankya: Sananvapauden puolesta

Olen Gerald Kankya Ugandasta. Kun opiskelin Ugandan pääkaupungissa Kampalassa huomasin, että yliopistolla ja pääkaupungin radioasemilla puhuttiin tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista. Näistä asioista ei puhuttu Ugandan maaseudulla. Kun palasin kotiseudulleni Länsi-Ugandaan, aloitin ihmisoikeusaiheisten radio-ohjelmien pitämisen.

Lue lisää →

Yussuf Bashir: Pelon kanssa ei voi elää

Nimeni on Yussuf Bashir. Olen syntynyt Garissassa, Pohjois-Keniassa. Garissa on lähellä Somalian rajaa ja sen asukkaat pääasiassa somaleja. Maiden välinen raja on tavallaan vain kuvitteellinen viiva. On sattumaa, että jotkut meistä syntyivät somalialaisiksi ja toiset kenialaisiksi.

Lue lisää →

Tasi Lama Tamang: He ovat vanginneet oikeutemme

Meillä tamangeilla on kysymys: Onko meidän välttämätöntä unohtaa kielemme ja kulttuurimme, saadaksemme koulutuksen ja paremman pääsyn yhteiskuntaan? Kun olin kolmannella tai neljännellä luokalla, aloin ymmärtää, että kuulun köyhään ja syrjittyyn väestöön. Tamangit ovat alkuperäiskansa, jonka elämäntapaan kuuluu vahva yhteys luontoon ja sen säilyttämiseen.

Lue lisää →

Renu Rajbhandari: Jottei kukaan olisi yksin ja syrjittynä

Otin kerran verinäytteen tytöltä, joka esitti hyvin yksinkertaisia kysymyksiä. Onko se minun syyni, että synnyin siihen perheeseen? Onko se minun syyni, että minut myytiin bordelliin? Onko se minun syyni, että nyt minua kohdellaan kaikkialla kuin prostituoitua? Tyttö oli perheensä hylkäämän vammaisen naisen lapsi. Eno myi tytön 11-vuotiaana prostituoiduksi. Bordellissa hänet pahoinpideltiin niin, että toipuminen sairaalassa kesti puoli vuotta.

Lue lisää →

Phyllis Omido: Terveellisen ympäristön puolesta

Vuonna 2009 kolmevuotiaalla pojallani todettiin lyijymyrkytys. Siitä lähtien olen tehnyt työtä ympäristöoikeuksien toteutumisen puolesta. Työskentelin tuolloin Owino Uhurun alueella Mombasassa metallisulattamossa, jonka päästöt aiheuttivat poikani sairastumisen.

Lue lisää →

Hala Al-Karib: Ihmisoikeudet ovat lähtökohta kehitykselle

Voit kuvitella kuinka vaikeaa on tehdä ihmisoikeustyötä ja puhua naisten ja miesten tasa-arvosta yhteiskunnissa, joissa naisten syrjintä on osa perittyä identiteettiä. Meitä kutsutaan usein vääräuskoisiksi, länsimaalaistuneiksi ja niin edelleen.

Lue lisää →

Erick Otieno Owuor: Tieto on valtaa

Olen kotoisin Kamukunjin alueelta Nairobista ja työskentelen samojen alueiden yhteisöjen parissa. Nämä ovat Nairobin epävirallisia asuinalueita - slummeja. Slummeissa asuu paljon ihmisiä pienellä alueella. Talot on usein tehty sekalaisesta puutavarasta ja ohuista metallilevyistä. Asumuksista ei ole virallisia papereita. Jotkut omistavat asuntonsa, toiset maksavat vuokraa.

Lue lisää →

Adilur Rahman Khan: Tulevaisuus on demokratiaa ja ihmisoikeuksia

”Tasa-arvo, ihmisarvo ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus”. Näin Bangladeshin itsenäisyysjulistuksessa sanottiin, kun Bangladesh irtautui Pakistanista vuonna 1971. Tämän lupauksen puolesta bangladeshilaiset lähtivät itsenäisyyssotaan, tehdäkseen Bangladeshista demokraattisen valtion.

Lue lisää →

People marching on the street

Human rights activists in Nepal

Osa tarinoista on julkaistu osana KIOSin ”Ilman ihmisoikeuksia ei ole kehitystä — näkökulmia kansalaisyhteiskunnan ihmisoikeustyöhön Aasiassa ja Afrikassa” -julkaisua. Voit halutessasi ladata julkaisun PDF-muodossa.

Lataa julkaisu

Jaa
Share: