Aktivistit poikkeustilassa

Kuinka pandemia vaikuttaa ihmisoikeuksiin kehittyvissä maissa? Aktivistit poikkeustilassa -vlogisarja kertoo ihmisoikeuksien puolustamisesta Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa pandemian aikana. Vlogeissa KIOSin tukeman järjestön työntekijä kertoo arjestaan ja työstään pandemian varjossa.

Poliisiväkivaltaa koronan varjolla

Winnie Wanjala puolustaa ihmisoikeuksia Keniassa, missä koronaviruspandemian takia on määrätty yöllinen ulkonaliikkumiskielto. Sitä valvovat poliisit ovat syyllistyneet lukuisiin pahoinpitelyihin. Yusuf Juma oli nuori mies Winnien naapurustosta, joka pahoinpideltiin vakavasti 31. maaliskuuta ulkonaliikkumiskiellon aikana. Hän kuoli seuraavana päivänä sairaalassa. Winnie Wanjala käy tapaamassa miehen perhettä, joka uskoo syyllisten olevan poliiseja ja vaatii selvitystä Yusufin kuolemasta. Katso vlogi alta:

Etätyötä Ugandassa

Joshua Kisawuzi tekee ihmisoikeustyötä paikallisyhteisöjen kanssa Ugandassa, missä pandemian takia ihmiset on määrätty etätöihin. Joshua toimii ISER -järjestössä, joka ajaa parempaa terveydenhuoltoa ja sosiaaliturvaa Ugandaan. Vlogissa Joshua näyttää, kuinka hänen työnsä kotoa käsin sujuu. Paikallisella kauppapaikalla hän huomaa ihmisiä, jotka eivät noudata rajoituksia.

Perheriitojen sovittelua pandemian aikana

The Social Architects (TSA) on ihmisoikeusjärjestö Sri Lankassa, joka edistää valtion tilivelvollisuutta, merkityksellistä sovintoa ja oikeudenmukaista rauhaa sisällissodan jälkeen. Päivittäiseen työhön ennen koronavirusta kuuluivat kyläkokoukset, koulutukset, oikeudellinen vaikuttamistyö, katuteatteri ja nuorten vetämät elokuvatapahtumat ja työpajat. Koronarajoitusten myötä työntekijät ovat etätöissä, ja järjestö on alkanut vastata pandemian aiheuttamiin uusiin tarpeisiin.

Huoli toimeentulosta pandemian aikana

Buliisa Initiative for Rural Development Organisation (BIRUDO) on paikallisten yhteisöjen maaoikeuksia puolustava järjestö Länsi-Ugandassa. Vlogissa BIRUDO-järjestö näyttää, kuinka pandemia vaikuttaa maaseudun yhteisöihin. Hallituksen rajoitukset liikkumiseen ja kaupankäyntiin vaikeuttavat köyhien toimeentuloa. Koronarajoitusten myötä järjestö muutti toimintatapojaan vastatakseen pandemian aiheuttamiin tarpeisiin.

 

Jaa
Share: