KIOSin ugandalaiset yhteistyökumppanit Salima Namusobya ja Gerald Kankya lähettivät Maailma Kylässä –festivaaleilta terveisiä Suomen yritysvastuukentälle: ”Vastuullinen yritystoiminta on tärkeää. Suomalaisten …
Tuki muille alueille
Tuki muille alueille
- Active period: 2003–2017
- Total funding: 1,206,596 €
- Total projects: 35
Kumppanijärjestöt
- Dastak Charitable Trust
- Democratic Commission for Human Development
- AGHS Legal Aid Cell
Fokusmaidensa lisäksi KIOS tukee joitakin hankkeita Bangladeshissa, Burundissa, Etiopiassa ja Pakistanissa. Nämä maat kuuluivat KIOSin fokukseen vuosina 2011-2015. Aasiassa tuetaan lisäksi pakolaisuudessa toimivia tiibetiläisiä järjestöjä. Näillä alueilla rahoitetaan erityisen tärkeinä pidettyjä, KIOSin pitkäaikaisten kumppaneiden työtä. KIOS ei ota vastaan hankehakemuksia näistä maista, ellei toisin mainita.
Bangladesh
Ilmaisunvapauden rajoitukset, laittomat pidätykset, katoamiset ja tapot, naisiin kohdistuva väkivalta sekä vähemmistöjen ja haavoittuvien ryhmien puutteelliset oikeudet ovat merkittäviä ihmisoikeusongelmia Bangladeshissa. Ihmisoikeuspuolustajia uhkaavat toisaalta hallituksen toimet, toisaalta väkivaltaiset äärijärjestöt. Lisäksi Internet-liikennettä valvotaan tarkasti ja monia bloggaajia ja toimittajia on pidätetty. Vuoden 2017 jälkeen maahan on tullut yli miljoona rohingya-pakolaista Myanmarista, aan. He ovat Bangladeshissa vaikeassa asemassa.
Bangladesh on KIOSin entinen fokusmaa, jossa tuellamme on tehty työtä ihmisoikeuspuolustajien, naisten, kastittomien dalitien ja transsukupuolisten hijrojen oikeuksien puolesta. Tukea LGBTIQ-työlle jatkettiin vuoteen 2018 asti. Tämän jälkeen KIOS on tukenut Rohingyojen oikeuksia edistävää hanketta, joka tapahtuu osin Bangladeshissa. Sitä toteuttaa alueellinen ihmisoikeusjärjestö Asian Human Rights Commission. [linkki uutiseen]
Lue myös: Adilur Rahman Khanin tarina. Hän on bangladeshilainen ihmisoikeusaktivisti KIOSin pitkään tukemassa Odhikar-järjestössä.
Burundi
Viime vuosina KIOS on tukenut Burundissa järjestöjä, jotka toimivat vankien ja naisten oikeuksien toteutumisen edistämiseksi. Lisäksi KIOS on tukenut East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project -verkoston hanketta Burundin ihmisoikeuskoalition vahvistamiseksi. Burundin ihmisoikeustilanne on heikentynyt viime vuosien aikana hälyttävästi. Oppositio, kansalaisjärjestöt, journalistit ja ihmisoikeuspuolustajat joutuvat jatkuvasti valtion häirinnän kohteeksi. Sananvapauden tila on kaventunut ja lisäksi poliittinen väkivalta, laittomat pidätykset, katoamiset ja kidutukset ovat yleisiä.
Etiopia
Etiopian taloudellinen kasvu ja kehitys on viime vuosina ollut vauhdikasta. Ihmisoikeudet eivät kuitenkaan toteudu täysimääräisesti: Etiopia on rajoittanut kansalais- ja poliittisten oikeuksien toteutumista sekä käyttää jatkuvasti terrorismin vastaista lainsäädäntöä opposition ja journalistien tukahduttamiseen. Nykytilanteesta johtuen KIOSin tuki Etiopiassa on suunnattu taloudellisia ja sosiaalisia oikeuksia sekä naisten oikeuksia edistäville järjestöille, jotka voimassa olevan lainsäädännön mukaan saavat ottaa vastaan ulkomaista rahoitusta.
Pakistan
KIOSin tuki Pakistanissa on osoitettu järjestöille, jotka edistävät naisten oikeuksia, lasten oikeuksia, demokratiaoikeuksia ja ihmisoikeuspuolustajien oikeuksia. Pakistanin tilanne on yleisesti epävakaa: heikko valtio, poliittinen turbulenssi, radikalisaatio, suvaitsemattomuus ja turvattomuus heijastuvat suoraan maan ihmisoikeustilanteeseen, ja etenkin ihmisoikeuspuolustajien asemaan. Lisäksi uskonnollinen väkivalta sekä väkivalta vähemmistöjä ja naisia kohtaan ovat edelleen suuria haasteita ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta.
Tiibetiläiset pakolaisjärjestöt
KIOS on tukenut maanpakolaisuudessa Intiassa toimivia Tiibetin järjestöjä. Järjestöt ovat tarjonneet ihmisoikeuskoulutusta sekä parantaneet naisten asemaa ja oikeuksia. Pakolaisuudessa elävien tiibetiläisten järjestöiltä KIOS ottaa vastaan myös uusia hankehakemuksia. Viime vuosien aikana Kiina on kiristänyt otettaan Tiibetistä ja rajoittanut entisestään perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista alueella. Erityisesti mielipiteen- ja uskonnonvapauden rajoittaminen sekä nomadien pakkomuutot ovat vakavimpia ongelmia ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta.