Ihmisoikeudet ovat uhattuina – suojaa vaarassa olevia puolustajia

Ihmisoikeudet ovat uhattuina – suojaa vaarassa olevia puolustajia

Mieti, jos joutuisit pakenemaan kotoasi siksi, että olet puolustanut omia tai muiden oikeuksia. Aktivistit ympäri maailmaa vaativat muutosta, välillä jopa henkensä uhalla.  

Ihmisoikeuksien puolustaminen on kaikkein vaarallisinta siellä, missä sitä eniten tarvitaan. Ympäri maailmaa häikäilemättömät valtiot ja yritykset haluavat hiljentää kriittiset äänet ja pysäyttää aktivistit.  Ihmisoikeusloukkausten esille tuominen, ja oikeuksien puolustaminen vaatii valtavaa rohkeutta.  

Sinä voit auttaa lahjoittamalla rahastoomme, jolla suojataan vainottuja ihmisoikeusaktivisteja akuutissa hädässä ja autetaan varautumaan tuleviin turvallisuusriskeihin. 

 

 

 

Ihmisoikeusaktivisti on kuka tahansa meistä, joka edistää ja suojelee ihmisoikeuksia rauhanomaisesti. Usein tilanteessa, jossa vallanpitäjät eivät takaa ihmisoikeuksia, joko valtio tai muu taho suhtautuu hyvin vihamielisesti oikeuksia vaativiin. Aktivistit tietävät turvallisuusuhasta ja pyrkivät varautumaan vaarallisiin tilanteisiin. Aina näitä hyökkäyksiä ei voi ennakoida, ja silloin tarvitaan nopeasti apua. 

KIOS tukee ihmisoikeuspuolustajien työtä Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Vuosittain rahoitamme noin 30 kansalaisjärjestöä, jotka kamppailevat vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta omissa maissaan. Joskus tukemamme ihmisoikeusjärjestöt ja aktivistit saavat uhkauksia tai joutuvat hyökkäyksen kohteeksi. Sinun avullasi voimme auttaa aktivisteja nopeasti muuttuvissa tilanteissa.  

Apu voi tulla turvalaitteisiin, tuhottujen tai takavarikoitujen laitteiden tilalle hankittaviin välineisiin, lääkärin tai psykologin palveluihin, oikeusapuun, hätämajoitukseen tai pakomatkoihin.  

Tuella voidaan järjestää myös ennakoivasti turvallisuuskoulutuksia ja hankkia turvalaitteita. Myönnämme avustuksen aina meille tutulle järjestölle, koska luottamuksellinen suhde varmistaa, että apu menee todella tarpeeseen. 

 

Lue kenialaisen ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistin Phyllis Omidon tarina 

Hala Al-Karibin sitaatti: Joka aamu pakkaan tavarani ajatellen, etten ehkä palaa kotiin.

Lue sudanilaislähtöisen ihmisoikeuspuolustajan Hala Al-Karibin tarina 

Adilur Rahman Khanin sitaatti: Olemme tänä päivänä tarkkailun ja vainon kohteena

Lue bangladeshilaisen asianajajan Adilur Rahman Khanin tarina 

Kuvassa lukee: Kun kieltäydymme, he tarttuvat aseisiin.

Lue ugandalaisen opettajan Denis Ovonjin tarina

Kun ihmisoikeuksien puolustaja joutuu työssään vaaraan, hänellä on kova kiire saada apua. KIOSissa päätös tehdään mahdollisimman nopeasti, jotta apu saadaan ajoissa perille. Tarvitsemme turvarahastoomme siksi aina riittävästi varoja, jotta pystymme reagoimaan heti, kun saamme kentältä tiedon akuutista avun tarpeesta. 

Keräyksen suojelija on oikeushammaslääkäri ja professori Helena Ranta. Blogikirjoituksessaan hän muistelee konfliktialueilla kohtaamiaan ihmisoikeuspuolustajia, jotka ovat auttaneet häntä ymmärtämään ihmisoikeuksien puolustamisen tärkeyden ja vaarallisuuden.

Helena Ranta seisoo sininen takki yllään punamultaisen talon edessä.

Kuva: Kjell Svenskberg

Sinä voit auttaa vaaraan joutuneita ihmisoikeusaktivisteja lahjoittamalla KIOSin rahastoon. Esimerkiksi: 

  • 15 eurolla maksamme juristin päiväpalkan
  • 38 eurolla saamme kustannettua lääkärikäynnin 
  • 100 eurolla saamme ihmisoikeuspuolustajalle turvarannekkeen  
  • 500 eurolla saamme kustannettua pakomatkan ja hätämajoituksen kolmeksi yöksi 

Yhdessä voimme suojella vaarassa olevia aktivisteja! Lahjoita turvarahastoon ja ole rohkeiden tekojen tukena! 

 

Jaa
Share: