Ihmisoikeuspuolustajat

Keitä ovat ihmisoikeuspuolustajat?

Ihmisoikeuspuolustaja on kuka tahansa meistä, joka edistää ja suojelee ihmisoikeuksia rauhanomaisesti. Ihmisoikeuspuolustaja ei välttämättä ole tunnettu ihmisoikeusaktivisti eivätkä kaikki ihmisoikeustyötä tekevät välttämättä osaa ajatella itseään ihmisoikeuspuolustajana.

Tärkeintä ihmisoikeuspuolustajan määritelmässä on työn sisältö; pyrkimys edistää ja suojella ihmisoikeuksia, oli ne sitten taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia tai poliittisia ja kansalaisoikeuksia. Ihmisoikeuksia voi edistää joko yksin tai yhdessä muiden kanssa

Mitä ihmisoikeuspuolustajat tekevät?

Ihmisoikeuspuolustajat ovat muutoksen voima: he voivat esimerkiksi taistella tyttöjen sukupuolielinten silpomista vastaan, estää slummiasukkaiden pakkohäätöjä, puolustaa sananvapautta tai kampanjoida lakimuutosten puolesta. Jotkut antavat oikeusapua ihmisoikeusloukkausten uhreille.

Moni meistä yhdistää ihmisoikeudet ensisijaisesti mielipiteen- ja sananvapauteen, mutta kyse on myös päivittäiseen elämään vaikuttavista asioista, kuten oikeudesta riittävään toimeentuloon, koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Kehittyvissä maissa monet ihmisoikeuspuolustajat taistelevat juuri näistä oikeuksista.

Aktivistien turvallisuus uhattuna

Ihmisoikeustyötä tehdään usein kutsumuksesta, ja jotkut ihmisoikeuspuolustajat tekevät työtään jopa turvallisuutensa uhalla. Valtioiden on suojeltava rauhanomaista ihmisoikeustyötä. Tämä on kirjattu YK:n ihmisoikeuspuolustajia koskevaan julistukseen vuonna 1998. Sen mukaan jokaisella on oikeus ja myös velvollisuus edistää ihmisoikeuksia. Euroopan unioni on laatinut omat suuntaviivat ihmisoikeuspuolustajien suojelun edistämiseksi, samoin Suomi.

Tästä huolimatta kansalaisyhteiskunnan ja ihmisoikeuspuolustajien tila on kaventunut monissa maissa. Monet hallitukset rajoittavat muun muassa sanan- ja kokoontumisvapautta ja antavat viranomaisille enemmän valtaa puuttua kansalaisyhteiskunnan työhön. Järjestöt ja aktivistit saattavat kokea uhkaa sekä viranomaisten että esimerkiksi ääriliikkeiden taholta. Myös eri yhteisöjen asenteet saattavat vaikuttaa siihen, miten avoimesti ihmisoikeuksia voidaan edistää. Naispuoliset ihmisoikeuspuolustajat voivat kokea uhkaa omilta yhteisöiltään pyrkiessään edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Man in red shirt

Ymmärsin olevani ihmisoikeusaktivisti, kun radioasema poltettiin sen jälkeen, kun sitä oli uhkailtu ja kehotettu lopettamaan ohjelmien lähettäminen.

– Gerald Kankya, ihmisoikeuspuolustaja Ugandasta

Lue Geraldin tarina

Joka aamu pakkaan käsilaukkuuni tavaroita siltä varalta, etten tule töistä takaisin kotiin. Varmistan, että minulla on hammasharja. Varmistan, että minulla on alusvaatteita… Koska en välttämättä tule takaisin.

– Hala Al-Karib, ihmisoikeuspuolustaja Sudanista

 

Lue Halan tarina

Jaa
Share: