Gerald Kankya: Sananvapauden puolesta

Olen Gerald Kankya Ugandasta. Kun opiskelin Ugandan pääkaupungissa Kampalassa huomasin, että yliopistolla ja pääkaupungin radioasemilla puhuttiin tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista. Näistä asioista ei puhuttu Ugandan maaseudulla. Kun palasin kotiseudulleni Länsi-Ugandaan, aloitin ihmisoikeusaiheisten radio-ohjelmien pitämisen. Järjestömme Twerwaneho Listeners Club (TLC) syntyi radio-ohjelmien ympärille.

Ymmärsin olevani ihmisoikeusaktivisti, kun radioasema poltettiin sen jälkeen, kun sitä oli uhkailtu ja kehotettu lopettamaan ohjelmien lähettäminen. Emme vaienneet, ja meidät pidätettiin ja asetettiin syytteeseen. Reilut puolitoista vuotta taistelin oikeusjuttuja vastaan. Tajusin, että minun on joko myönnettävä olevani ihmisoikeusaktivisti tai siirryttävä muihin hommiin. Päätin, että parasta on olla aktivisti.

Pidätyksiä, häirintää ja oikeusjuttuja

Olen kohdannut melkoisesti haasteita työssäni. Vuosina 2007-2015 minut on pidätetty joka vuosi ainakin kerran. Vuosi 2016 oli ennätyksellinen, sillä minua ei pidätetty kertaakaan. Kodeissamme on tehty etsintöjä, toimistomme on joskus suljettu, tilimme jäädytetty.

Kerran radio-ohjelmamme lopetettiin ja meitä kiellettiin koskaan jatkamasta. Veimme tapauksen korkeimpaan oikeuteen ja oikeus antoi meille luvan jatkaa ohjelman tuottamista. Se oli hieno saavutus.

Teemme työtä paikallisyhteisöjen parissa. Aina kun joku saa oikeutta kokemalleen vääryydelle, se on onnistumisen hetki.

Paikallisyhteisöille tietoa ja vaikutusmahdollisuuksia

Viime aikoina olemme tehneet työtä maaoikeuksiin liittyen. Öljyn löytäminen ja sen tuomat liiketoimintamahdollisuudet ovat houkutelleet Länsi-Ugandaan sijoittajia ja muita kiinnostuneita. Muistutamme yrityksiä, että niiden on toimittava vastuullisesti.

Yritysvastuuseen liittyy se, että yrityksen pitää kunnioittaa ihmisoikeuksia, yhteisöjen asioita ja ympäristöä. On myös kysyttävä, mitä yritys antaa takaisin yhteisöille.

Ruohonjuuritasolla ollaan vasta heräämässä siihen, että yritystoiminnan tulokset eivät ole aina vain positiivisia. Kun yhteisöt ymmärtävät, että yritystoiminnalla voi olla myös haitallisia vaikutuksia, he voivat yrittää vaikuttaa asioihin. Tarvitaan tiedon lisäämistä ruohonjuuritasolla. Yhteisöjen on tiedettävä mahdollisista riskeistä ja uhista, joita yritystoiminta voi tuoda mukanaan.

Kansainvälisellä tasolla on ymmärrettävä, että yritystoiminta vaatii säätelyä sekä kansainvälisellä että paikallisella tasolla. Viranomaiset näkevät yritykset yleensä tulon lähteenä ja osana kehitystä, eivätkä huomaa niitä haitallisia vaikutuksia, joita yrityksillä saattaa olla paikallisyhteisöihin, jos niiden toimintaa ei säännellä.

 

Lue lisää Geraldin järjestön työstä

Tue Geraldin kaltaisia ihmisoikeuspuolustajia

Organisations (1)

Twerwaneho Listeners’ Club (TLC-Uganda)