EU – ihmisoikeuksien suurvalta

 

”EU leadership on human rights and democracy is needed more than ever.”

Josep Borrell, EU ACTION PLAN ON HUMAN RIGHTS AND DEMOCRACY 2020-2024 

EU:n ihmisoikeuksia ja demokratiaa käsittelevän toimintaohjelman 2020–2024 esipuheessa ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell toteaa, että EU:n johtajuutta ihmisoikeus- ja demokratiakysymyksissä tarvitaan enemmän kuin koskaan aiemmin, kun autokraattisten valtioiden määrä maailmassa kasvaa. Koronaviruspandemia haastaa entisestään aiempaa positiivista kehityskulkua. 

Euroopan Unioni on keskeinen normatiivisen vallan ja pehmeän diplomatian käyttäjä maailmassa ihmisoikeuskysymyksissä.  

EU – ihmisoikeuksien suurvalta  

KIOSin vuonna 2023 toteuttama Eurooppatiedotus-hanke ”EU – ihmisoikeuksien suurvalta” tuottaa tietoa siitä miltä EU:n tekemä ihmisoikeustyö näyttäytyy globaalin etelän ruohonjuuritason toimijoiden näkökulmasta. Hanke vastaa muun muassa kysymyksiin millaisia haasteita ihmisoikeuspuolustajat kohtaavat, miten tärkeää EU:n ja kansainvälinen tuki on ja esitellä tarkemmin millaista tukea EU ihmisoikeuksien puolustajille tarjoaa.  

Hankkeen kolme tavoitetta on: 

  1. tiedon lisääminen EU:sta ihmisoikeustoimijana hankkeen kohderyhmien keskuudessa 
  2. tiedon lisääminen ihmisoikeuspuolustajien kohtaamista haasteista ja siitä, miten tärkeää kansainvälinen tuki heille on
  3. ruohonjuuritason ihmisoikeuspuolustajien äänteen tuominen suomalaisille nuorille tuomalla kasvot heidän lähelleen, heidän käyttämiinsä kanaviin. 

Hankkeen avulla tuotetut videot esittelevät tarkemmin ihmisoikeuspuolustajien työtä ja miten kansainvälinen tuki näkyy työssä ja toisaalta millaista tukea he tarvitsisivat. Ihmisoikeuspuolustajat kohtaavat monenlaisia haasteita ja kansainvälinen solidaarisuus on toimijoille tärkeää. Globaalisti nähtävä kehitys ihmisoikeuksien tilan heikentymisestä sekä kansalaisyhteiskunnan kapeneva tila tekee ihmisoikeuspuolustajien työstä hankalaa ja jopa vaarallista. 

Hankkeessa esille nousee esimerkiksi sateenkaarioikeuksien edistäminen Itä-Afrikassa, yritysvastuu ihmisoikeuskysymymyksenä, naisten oikeudet, muuttoliike, alkuperäiskansojen oikeudet, ympäristönpuolustajat ja oikeus puhtaaseen ympäristöön sekä ihmisoikeustyö EU:n parlamentin näkökulmasta.   

EU:n mekanismit ihmisoikeuspuolustajien tukemiseksi 

Euroopan unioni on vahvasti sitoutunut edistämään ja suojelemaan ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta maailmanlaajuisesti. Ihmisoikeudet ovat keskeisessä asemassa EU:n suhteissa muihin maihin ja alueisiin. 

Ihmisoikeuspolitiikallaan EU 

  • edistää naisten, lasten, vähemmistöjen ja pakolaisten oikeuksia 
  • vastustaa kuolemanrangaistusta, kidutusta, ihmiskauppaa ja syrjintää 
  • puolustaa kansalaisoikeuksia sekä poliittisia, taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia oikeuksia 
  • puolustaa ihmisoikeuksien yleismaailmallisuutta ja jakamattomuutta tekemällä aktiivista ja kattavaa yhteistyötä kumppanimaiden sekä kansainvälisten ja alueellisten järjestöjen sekä yhteiskunnan kaikkia tasoja edustavien ryhmien ja järjestöjen kanssa. 
  • varmistaa, että kaikkiin EU:n ulkopuolisten maiden kanssa tehtyihin kauppa- tai yhteistyösopimuksiin sisällytetään ihmisoikeuslauseke. 

Euroopan Unionilla on ihmisoikeuspuolustajia koskeva ohjeistus sekä sen rahoittama suojelumekanismi ProtectDefenders.eu. Ihmisoikeuspuolustajien suojelu on keskeinen osa EU:n ihmisoikeuspolitiikkaa. Ihmisoikeuspuolustajaksi EU määrittelee kaikki ihmis- ja perusoikeuksia puolustavat ja vaativat yksilöt, ryhmät ja järjestöt. Ihmisoikeuspuolustajat nähdään tärkeinä kumppaneina ihmisoikeuksien ja demokratian edistämisessä globaalisti. EU palkitsee Saharov-palkinnolla ihmisoikeuspuolustajia vuosittain. 

Euroopan Unionin ohjeistus sisältää käytännön ohjeita siitä, miten EU tukee ihmisoikeuspuolustajia ja heidän tekemäänsä työtä maailmalla. Tavoitteena on vahvistaa globaalisti ihmisoikeuspuolustajien suojelua, sekä vaikuttamalla kansainvälisesti että tarjoamalla apua vaarassa oleville ihmisoikeuspuolustajille. EU on sitoutunut ohjeistuksessa tukemaan YK:n ihmisoikeuksien erityisraportoijaa, erityisedustajia, itsenäisiä asiantuntijoita ja työryhmiä. EU:n lähetystöt myös ohjaavat paikallisia ihmisoikeuspuolustajia käyttämään hyödykseen YK:n ihmisoikeusmekanismeja. 

EU perusti suojelumekanismi ProtectDefenders.eu:n yhdessä 12 kansalaisjärjestön kanssa vuonna 2015. Se saa rahoitusta EIDHR:ltä (European Instrument for Democracy and Human Rights). Sen tehtävänä on 

  • tarjota hätäapua vaarassa oleville ihmisoikeuspuolustajille 
  • tukea paikallisia ihmisoikeuspuolustajien järjestöjä 
  • saattaa väliaikaiseen turvaan vaarassa olevia ihmisoikeuspuolustajia 
  • kouluttaa ja tarjota tietoa vaarassa oleville ihmisoikeuspuolustajille 
  • seurata tilannetta ja tehdä vaikuttamistyötä. 

KIOS ja EU 

KIOS pitää yhteyttä toimintamaidensa EU-lähetystöjen ihmisoikeuksista vastaaviin asiantuntijoihin sekä EU-diplomaatteihin Brysselissä ja Genevessä kanssa ihmisoikeuskysymyksissä ja tunnemme sitä työtä, jota lähetystöjen henkilökunta tekee paikallisen kansalaisyhteiskunnan ja esimerkiksi vaaraan joutuneiden ihmisoikeuspuolustajien tukemiseksi. Seuraamme tarkasti sitä, miten EU huomioi ihmisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan tilanteen ulkosuhteissa ja kehitysavussa, erityisesti KIOSin ohjelmamaissa Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. 

KIOSilla on nelivuotinen (2023-2027) EU-rahoitteinen hanke Keniassa. EU:n Kenian lähetystön myöntämällä rahoituksella KIOS ja sen paikalliset kiumppanit Inform Action ja Civil Society Network vahvistavat paikallisten järjestöjen kapasiteettia taloudellisella tuella ja kouluttamalla. Rahoitus tarjosi KIOSille mahdollisuuden laajentaa huomattavasti työtään Keniassa sekä rahoittamalla huomattavasti aiempaa useampaa kumppania, mutta myös tekemällä KIOSista ensimmäistä kertaa hanketta toteuttavan organisaation. 

Videot

Yritysvastuu ja ihmisoikeudet

Joseph Byomyhangyi työskentelee yritysvastuuta edistävässä UCCA-konsortiossa. Uganda on yksi ensimmäisiä Afrikan maita, joka on tehnyt kansallisen suunnitelman yritysvastuun ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. Lue lisää >>

 

 

 

Naisten oikeudet ja ihmisoikeudet

Renu Sijipati toimii Dalit-naisten oikeuksia puolustavan Feminist Dalit Organization (FEDO)– järjestön pääsihteerinä. Dalit-naisten kohtaavat syrjintää Nepalissa niin lainsäädännön kuin yhteiskunnan tasolla. Millaista työtä Dalit- naisten oikeuksien puolustaminen on? Lue lisää >>

 

 

 

Ympäristö ja ihmisoikeudet

Phyllis Omido on kenialainen, kansainvälistäkin tunnustusta saanut, ympäristö- ja ihmisoikeuspuolustaja. Videolla Phyllis kertoo, siitä millaista on puolustaa yhteisöjen oikeutta puhtaaseen ja terveelliseen ympäristöön, millaisia haasteita aktivistina kohtaa ja millaista tukea EU:lta kaivataan. Lue lisää >>

 

 

Muuttoliike ja ihmisoikeudet

Sadaf on 24-vuotias afganistanilainen pakolainen Intiassa, joka toimii KIOSin rahoittamassa Migration and Asylum Projectissa (MAP) tulkkina ja vapaaehtoisena. Videolla Sadaf kertoo millaisia haasteita pakolaisena kohtaa Intiassa. Videolla esitellään myös tietoa globaalista siirtolaisuudesta. Lue lisää >>

 

 

 

Saamelaisten oikeudet

Helmi Ljetoff on saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston jäsen ja saamelaisaktivisti. Videolla Helmi kertoo millaisia haasteita saamelaisnuoret kohtaavat ja millaista yhteistytöä EU:n kanssa tehdään. Lue lisää >>

Jaa
Share: